Az ír labdajátékok 1.

Egy régi elmaradást szeretnék pótolni ezzel a poszttal. A labdajátékokat és a sportot kedvelő emberek fogják szeretni - a többiektől bocs :) Az a helyzet, hogy az írek még a labdajátékokat is másképpen űzik, mint Európa másik része. Kosárlabda? Kézilabda? Francokat: GAA, hurling, meg a rögbi. És ezek után esetleg egy kis foci.

Van, aki rosszmájúan azt mondja, az írek olyan bénák a labdajátékokban, hogy inkább saját sportokat találtak ki - kétségkívül viccesen hangzik, de maradjunk inkább a hivatalos verziónál, miszerint ezek a sportok már az ősidők óta jelen vannak az életükben, így aztán nem volt még idejük megkedvelni olyan "újkori hóbortokat", mint a labdarúgás.

Azt nem mondom, hogy rögbi és GAA-szakértővé váltam az elmúlt 1.5 évben, de pubokban ülve láttam már elég közvetítést ahhoz, hogy valami minimális képem legyen minden sportágról - a többiben meg segít az Internet, meg a helyiekkel való beszélgetések.

Rögbi

Kezdjük ezzel, ugyanis nagyon aktuális. Nem szeretnék kiselőadást tartani a sportágakról, akit érdekel, a wikipedián megtalál mindent, úgyhogy csak néhány mondatban foglalom össze a szabályokat, és így teszek majd minden sportágnál.

Egy 100 méter hosszú pályán a cél a tojáslabdát az ellenfél célterületére juttatni, 2x40 perces játékidő alatt. A labdát vinni és rúgni is lehet: kézzel passzolni azonban szigorúan hátrafelé - előrefelé csak vinni vagy rúgni szabad. Csodálatos tömörülések szoktak kialakulni a pályán, ugyanis az ellenfelet a mellkasa alatt két kézzel átkarolva kell a földre vinni, akinek ezután el kell engednie a labdát. Emiatt akár ilyen csodás jeleneteket is lehet látni.

A játék egyébként keménysége ellenére állítólag meglepően lovagias (ezt egyébként a másik két sportággal kapcsolatban is szeretik elmondani az írek), azt mondják, ritka a nagyon súlyos sérülés. Érdekesség még, hogy ez az egyik legrégebbi versenyszerűen űzött labdajáték, állítólag 150 éve nem volt alapszintű változtatás a szabályokban.

Informatikusok és/vagy kvízjátékok kedvelőinek: a manapság az IT-ban igen-igen elterjedt scrum (magyarul tolongás) kifejezés ebben a sportágban lelhető fel: így néz ki egy jó kis SCRUM felülről. Én egyébként tényleg elhiszem, hogy ez egy nagyon férfias játék, de ... na, ezt hagyjuk is inkább.

A direkt kontaktot kevésbé kedvelőknek szerencsére kialakították a sportág lightosabb változatát. Ezt "tag rugby"-nek hívják: a szabályok teljes mértékben megegyeznek a sima rögbiével, ám kétkezes fogás helyett itt minden játékos derekán egy kis zászló van. Amennyiben a labdát cipelő játékosról leszedik a zászlót, úgy le kell tennie a labdát. Ezt a változatot például a cégnél is játsszák, fiú - lány vegyes csapatokkal.

Még egy érdekesség: a győzelemért 4, a döntetlenért 2 pontot kapsz. A vereségért nem jár pont, de ekkor szerezhetsz maximum 2 bónusz pontot: az egyiket akkor kapod, ha legfeljebb 7 ponttal kapsz ki, a másikat pedig akkor, ha legalább négy célt elérsz a meccsen (azaz az ellenfél célterületére juttatod a tojáslabdát) - ezzel a támadójátékot akarják erőltetni. Ez utóbbi nem csak a vesztesnek jár, így simán előfordulhat, hogy egy döntetlen meccs végén nem ugyanannyi pontot kap a két csapat. 

 

És hogy miért van ennek a sportágnak aktualitása? Írország ugyanis az egyik legerősebb európai válogatott ebben a sportágban. A legjobb 6 európai válogatottnak (Írország, Wales, Skócia, Anglia, Franciaország, Olaszország) minden évben megrendezik a hat nemzet tornáját februárban és márciusban (csak hogy legyen mivel eltölteni a sötét, esős hétvégéket a pubokban).

Ez egy öt fordulós versengés, amelyben mindenki mindenkivel egyszer játszik. Nem nehéz kiszámolni, hogy valaki háromszor játszik otthon, valaki más meg kétszer: állítólag ezt évente váltogatják. Az utóbbi években Írország - Anglia harc van az aranyéremért. Amint látható a fenti listából is, ebben a sportágban nincs egységes brit csapat. Az írek egyébként saját győzelmük mellett még egy dolognak tudnak nagyon örülni: ha Anglia kikap. Kicsit a magyar - román "versengéshez" tudnám ezt a viszonyt hasonlítani, a közös történelem nagyban megkönnyíti egymás utálatát.

Idén három forduló ment le, és az írek meglepő vereséget szenvedtek Skóciában az első fordulóban - Anglia viszont menetel. Ennek ellenére, jelenleg úgy állunk, hogy ha mindkét csapat győz a negyedik fordulóban, akkor az utolsó fordulóban az ír - angol meccs döntő lesz - és Írországban lesz a meccs. Pénteken negyedik kör.

 

A válogatotton kívül persze klubcsapatok is vannak. Angliának saját bajnoksága van, Írország csapatai pedig egy "összeurópai" ligában szerepelnek, ahol az angolok kivételével a fenti országok majdnem mindegyike megfordul - sőt, az ír csapatok hivatalosan Írországot és Észak-Írországot is magukban foglalják. A négy ír régió csapata mellett 4 walesi, 2 skót, és 2 olasz csapat szerepel a ligában. A stadionok befogadóképessége egyébként 5000 és 20000 között váltakozik, nagy meccs esetén viszont az Avivába viszik a meccset, ahová 51.700 néző fér be. 

Tavaly nagy ünneplés volt a városban, a connacht-i csapat (amelynek központja és stadionja is itt van Galwayban) fennállása során először megnyerte a bajnokságot.

Gaelic football

Igazából valószínűleg ezzel illett volna kezdeni, mivel ez a legautentikusabb ír sport - de a rögbi az, ami talán a legismertebb mindenki számára. Szóval gaelic futball: ez az ír / kelta futball, amelyet a GAA, vagyis a Gaelic Athletic Association fog össze.

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik sportág a legnépszerűbb: manapság Galwayban a rögbi jobban megy, de a stadionok alapján a GAA az igazi, esetleg a hurling. Az biztos, hogy mindegyikért meg tudnak őrülni. 

A játék bemutatásához vegyünk egy internetről letöltött képet - jöjjenek röviden a szabályok:

A focihoz hasonló füves pályán játsszák, két 15 fős csapat néz egymással farkasszemet, 2x35 percig. H-alakú kapu van, melynek alsó része egy normál focikapu (ezért fordulhat elő, hogy a gaelic football pályáján játszanak normál focimeccset is). A cél a labdát lábbal bejuttatni a kapu felső vagy alsó részébe.

Habár a labda lehet a kezedben, dobni szigorúan tilos! Rúgás, valamint az ököl oldalsó felével való ütés engedélyezett. Ezen kívül van még valamilyen kézzel engedélyezett passz, de meg nem tudnám mondani, hogy ez miben különbözik a dobástól, ami viszont tiltott - úgyhogy lépjünk is túl ezen. A labdával legfeljebb négyet lehet lépni, ezután le kell pattintani, vagy passzolni. Ennél azért persze ez is bonyolultabb, de ahogy ígértem, nem megyünk bele, akit érdekel, íme egy youtube videó, ami 4 percben összefoglalja az alapokat.

A labdaszerzésre rendelkezésre álló lehetőségek kollégák elmondása szerint valahol a foci és a rögbi között vannak - szóval ez sem egy kisasszonysport, sőt! 

A játék legérdekesebb - és számomra legfurcsább - szabálya, hogy amennyiben a labdát a kapu felső részébe juttatják, azért 1 pont jár. Amennyiben gólt lőnek a kapu alsó részébe, azért 3 pont jár - ebben a sportágban is van kapus egyébként, így a gólszerzés nem is olyan egyszerű.

Tehát megkülönböztetnek gólt és pontot, épp ezért a végeredmény is a "gólok - pontok" formátumban kerül kiírásra: egy átlagos meccs vége például az 1-17 - 2-13 - ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy 20-19-re nyert a hazai csapat. Ne kérdezzétek, miért nem lehet tisztességesen, egy számmal kiírni a pontokat - szerintem szimplán azért, hogy a keletről idevándorolt hülyének legyen mit kérdeznie a helyiektől :)

Írországban két ligája is van a sportágnak, annyira népszerű. Az első számú az All-Ireland Senior Football Championship. Itt jegyezném meg, hogy a senior itt semmiképp sem öregfiúkat jelent, ez a rendes, felnőtt bajnokság. Ennek a ligának elég bonyolult a lebonyolítása, ráadásul változni is fog jövőre, akit érdekel, annak javaslom a wikipedia oldalt. Egyébként aki még emlékszik a Ring of Kerrys posztra, és arra, hogy beleszaladtunk egy szolid 10 kilométeres sorba tavaly: épp egy All-Ireland meccset játszottak Killarney-ben, ahol egy picike, 43.180 fős GAA stadion van (a városnak meg 15.000 lakosa - csak mondom). 

A második számú liga a National Football League, ne is vesztegessünk rá sok szót, inkább következzen egy beszámoló Európa egyik legnagyobb stadionjáról.

Biztosan nem tudtátok ugyanis, hogy Európa legnagyobb, elsősorban nem futballra használt stadionja Írországban van. Ami azt illeti, ha az "elsősorban nem futballra használt" jelzőt kivesszük, akkor is a harmadik legnagyobb stadion Európában a dublini Croke Park. Ez egy 82.300 férőhelyes stadion (csak a Camp Nou és a Wembley nagyobb nála). A stadiont 1884-ben adták át. Ideteszek egy fotót, elég impozáns:

croke_park.jpg

Néhány történelmi érdekesség, pontokba szedve:

  • Az 1884-es átadása után elsősorban gaelic futball-meccseket tartottak itt, időnként a hurling és a futball is helyet kapott
  • A stadion történetének legszomorúbb momentuma az ír függetlenségi háború idejére tehető: 1920 november 21-én, a véres vasárnapon a brit katonák egy meccs közben benyomultak a stadionba, és megöltek 13 szurkolót és egy játékost. Állítólag ekkor megfogadták, hogy a labdarúgást (mivel angol csökevény) örökre kitiltják a stadionból - ezt végül nem tartották be.
  • 1997-ben NFL meccset is tartottak itt
  • 2003-ban otthont adott a speciális olimpia nyitó- és záróünnepségének
  • Állítólag mindössze 2007-ben telepítettek állandó reflektorokat a stadionba: addig ugyanis mindig vasárnap délután tartottak itt meccseket, ezért nem volt rá szükség.
  • A korai 2010-es években, az Aviva Stadion (az ír labdarúgó válogatott otthona) építése idején itt rendezték a labdarúgó válogatott meccseit is, de többnyire nem telt meg a stadion :) Az országos GAA döntőn viszont mindig dugig van.
  • 2012-ben itt tartották az 50. eucharisztikus világkongresszus záróünnepségét, megintcsak 80.000 ember részvételével
  • Tavaly két koncert volt benne: Bruce Springsteen és Beyoncé, és idén is kettő lesz benne: Coldplay és U2. Csupa-csupa kis zenekar - állítólag könnyedén meg is töltik a stadiont, körülbelül olyan sebességgel mennek el rá a jegyek, mint egy budapesti RHCP-re.

 

Ha már a rögbinél megemlítettük a válogatott szintű játékot, említsük meg itt is: sajnos ez egy rövid bekezdés lesz. A sportág neve nem véletlenül "kelta futball". Az ír szigeten kívül gyakorlatilag csak néhány országban játsszák ezt a sportot, épp ezért tudomásom szerint nincs is válogatott szintű GAA-versengés. Európában a franciáknak van tucatban mérhető számú csapatuk, az Egyesült Államokban is található egy jelentősebb kontingens (nem kis mértékben köszönhetően a rengeteg ír kivándolónak), Ázsián belül pedig az Emirátusokban, Kínában és Dél-Koreában van még a legtöbb csapat. Link

 

Hát jóval hosszabb lett ez a poszt, mint vártam - ezért most félbeszakítom a mesét, és a jövőben valamikor jelentkezem a második résszel, benne a hurling és a futball leírásával - plusz egyéb, talán kisebb érdeklődésre számot tartó sportokkal.

Címkék: sport