100 + 1!

Az előző poszt élesítése után ugrott be, hogy közelítünk a 100. poszthoz. Utánaszámoltunk, és bizony, a Black Friday című posztunk volt a századik. Ünnepeljünk hát: tekintsünk vissza egy kicsit arra, hogy miről is írtunk eddig?

Mennyi idő alatt készül el egy írás? Hogyan születik? Mik a legolvasottabbak és a saját kedvenceink? Ha ezek érdekelnek, semmiképp se hagyd ki ezt az írást! :)

100-1.jpg

Születéstörténet

Blogunk 2015. szeptember 17-én indult, egy hirtelen elhatározás nyomán. Tizenhatodikán, Írországba költözésünk éjszakáján felmerült, hogy miért nem csinálunk egy blogot, hogy ne kelljen mindenkinek egyesével beszámolni mindenről? Én persze egyből belementem: mondhatnánk, akkor még jó ötletnek tűnt :) Egyébként ma is úgy gondolom, hogy az volt. Épp a hetekben értük el a 10.000 oldalletöltést, amire nagyon büszkék vagyunk :)

Bár nem nagy meglepetés, hogy a blogunk megmaradt egy kis közösségnek (az átlagos olvasottság ~40 fő körül mozog), mi annál nagyobb örömmel csináljuk.

Feleségem egyébként azóta is az élő lelkiismeretem: nem titok, hogy a posztok 99%-át én, Tibi írom. Eddig kereken 1 posztot írt kedves feleségem, azt mondta, a következő százasból is bevállal egyet :)) Cserébe viszont ő az, aki a cenzúra gondos kezeivel megdolgozza irományaimat, és ha nagyon elszállok a negatívkodás felé, vagy az internetes adatforgalom bitjeit nem tűrő kifejezéseket használok, akkor bizony kegyetlenül megvágja a posztot.

Amire egyébként szükség is van: volt már olyan majdnem kirakott iromány, amire én is azt mondtam utólag, hogy "azért ezt jó, hogy nem tettük ki". De volt már olyan is, amit kimondott női unszolásra írtam meg. És persze van néhány olyan poszt is, aminél aggódtam, de végül simán átment a házi cenzúrán (a titok nyitja: este 11-kor kell neki szólni, hogy van olvasnivaló, akkor már csak túl akar esni rajta ... ;))

Eloszlás

Statisztikázzunk, azt úgyis mindenki szereti. A poszt írásának pillanatában blogunk 806 napos: nem nehéz kiszámolni, hogy körülbelül 8 naponta jelentetünk meg valamit, tehát átlagosan hetente egyszer.

Persze ez az idők során változott: az első 30 poszt konkrétan 2 hónap alatt született meg (kétnaponta egy). Ezután belerázódtunk a hétköznapokba, így mi is lassítottunk egy kicsit - na meg kaptunk építő jellegű kritikát is, hogy a kevesebb több. Az 50. poszt 16 április elején jelent meg, tehát míg az első ötveneshez kevesebb, mint 7 hónap kellett, a másodikhoz már 19. Azért ekkora ütemben nem fogunk lassulni a következő adaghoz, ezt megígérhetjük.

 

Miről írtunk leginkább? Hát, szerintem mindenről, de természetesen a képes beszámolók, és az utazások viszik a pálmát. Ez egy nagyon fontos változás az életünkben, amely szerintem meg is fog maradni egy ideig, bárhova is vet minket a sors: rájöttünk, hogy utazgatni tök jó, akár országon belül, akár országon kívül.

A címkefelhőnk első helyezettjei jelenleg így néz ki:

Fényképek(30 poszt) - hát igen, ha már kirándulunk, szeretünk mindent dokumentálni, így aztán sok fényképes posztunk is van. Az más kérdés, hogy két év alatt nem szereztünk még be egy normális fényképezőgépet, de remélhetőleg ez is inkább a báját adja a blognak, semmint problémát okoz :)

Emberek(20) - na most ezt fel nem tudnám idézni, hogy melyik posztjaink kapták ezt a címkét, úgyhogy ennek utána kellett néznem. Úgy látom, ez leginkább egy gyűjtőkategória, amibe az "én-posztok", vagyis a mindennapi történéseink kerülnek.

Időjárás(14) - gondolom most mindenki jól meglepődött. Hiába, nem csak a legjobb smalltalk-téma az időjárás, hanem a legjobb blogtéma is. Bár azért emlékeim szerint az időjárás kategóriába több rövidposzt is belefért.

Közlekedés(13) - ha van valami, ami nagyon más Írországban, akkor az a közlekedés. Ezt bizonyítja ennek a címkének gyakori használata

Lakhatás(12) - és persze a lakhatás, ami szintén nem egyszerű kérdés.

Munka(11) - Pedig azt hittem, nem is írunk sok munkás posztot, legalábbis ha kapunk kommentet privátban, akkor az általában az, hogy keveset írunk róla. Nem kell aggódnotok, hamarosan jön egy hasonló poszt. Sajnos az én munkám továbbra is hiperszuper-übertitkos, nem mondhatom meg, hogy milyen alkalmazáson dolgozom, és azzal hány milliárd eurót keres a cégem. Na jó, igazából semmi ilyen nincs (habár utóbbi tényleg business confidential), de blogban nem írom le ezeket a dolgokat, hallottam én már olyat, hogy angol recrutier valakinek a magyar nyelvű blogját fordította le, és az alapján csekkolták le az embert .... bár szerintem ez a pöttyöst már elrúgtam a Fejvadászok mindenhol című posztunkkal :)

Van itt még persze sok más: sport, ügyintézés, étkezés, ünnepek, hogy csak néhányat említsek meg. Szóval érdemes nézelődni, igyekszünk változatos témákkal fenntartani az érdeklődést

Olvasottság

Annak ellenére, hogy továbbra is családias kis blog vagyunk, hiú ember vagyok, és bizony én meg szoktam nézni az olvasottságot :) Nézzünk erről néhány adatot.

Mit olvastok a legtöbben? Legolvatossabb posztunk valószínűleg kikerült valamilyen politikai oldalra (ma sem tudjuk, hova), és az megdobta az olvasottságot. Szóval néha hihetetlen véletleneknek köszönhető, hogy felfut egy-egy bejegyzés, és 30-40 helyett 80-100, vagy épp 200-300 olvasottsága lesz.

Hűséges olvasóink a fentiekből már valószínűleg kitalálták, hogy a Kis árhatározó 1 - fizetések posztunk viszi a prímet. Ebben az írásban megpróbáltuk összevetni a magyar és az ír minimál- és átlagfizetések közti különbséget. Azt egyébként mind a mai napig látjuk, hogy ha valaki keresőből talál ránk (tehát nem a blogot keresi konkrétan, hanem google-ban böngészik), akkor fizetésekkel kapcsolatos kifejezésekre kapja meg a blogot találatként. A fenti írás egyébként 538-as olvasottságnál jár jelenleg.

Persze balgán megígértem annak az írásnak a végén, hogy lesz második rész, amelyben az árakat vetjük össze. Továbbra is tartom, hogy lesz - de most már lehet meghagyom politikai irománynak a választások elé :) Persze ez csak félig komoly, nem szeretnénk elmenni nagyon politikai irányba (pedig igény az volna rá ...). Egyébként ezt a témát feldolgozta már egy Írországban is jelen lévő magyar párt is (nem fogom belinkelni!), ahol egy videóban összevetették az ír és a magyar Tesco árait: természetesen az jött ki, hogy körülbelül 7000 forint értékű vásárlásnál kevesebb, mint 1 euró volt a különbség.

A második helyre (totális elképedésemre) az egyik legkorábbi, Bunratty című posztunk futott be, amely az egyik első kiruccanásunkról szól. A TOP5-be befért még az első közlekedős írásunk (amelyet ezért jól vissza is olvastam, és örömmel látom, hogy nagyja még mindig releváns), egy másik kiruccanásunk megörökítése (Westport), és még egy politikai poszt, amely egyébként az utolsó 30 napban pörgött fel.

Ez utóbbi az írországi politikai berendezkedésről szól, és felfutása valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben ismét felvetődött a lehetősége egy előrehozott választásnak. Végül nem lett belőle semmi, "csak" a miniszterelnök-helyettest mondatták le korrupciós vádakra hivatkozva (és most képzeljünk el ugyanezt otthon, amint "különsemjénzsót" nem lovon vágtat be Erdélybe, hanem a seggét rugdosva zavarják el a Parlamentből ... remélem ti is vizuális típusok vagytok).

100 olvasottság felett van még az ír labdajátékokról szóló első posztunk. Itt speciel tudom, hogy a Focibolond blognak az ír ligát bemutató posztjában kaptunk említést. És még egy érdekesség: ez a poszt eredetileg valami teljesen másról akart szólni (konkrétan arról, hogy volt egy hetünk, amikor minden elromlott, ami el tud romolni ...), ezért aztán ha a linkre kattintotok, az URL-ben valami nagyon nem futballal kapcsolatos címet fogtok látni :) Tanultam belőle, azóta figyelek erre. Egyébként ennek az írásnak a második része is már csak egy klikkre van a bűvös 100-as olvasottságtól.

És még két poszt 100 felett: az első a Galway News - magyar kiadás, amelyről utólag el kell ismernem, valami borzalmas (ám úgy tűnik, olvasottság-növelő) címválasztása van. És végül bekerült még az írországi élet kezdeteiről szóló első bejegyzésünk, a Kezdő lépések, amelynek készült második és harmadik része, sőt, Haladó lépések címmel további 4 folytatása is, amely a vállalkozók életét vesézi ki. 

Érdekesség egyébként, hogy 70-100 olvasottság között relatíve kevés posztunk van, körülbelül 60-70 között megáll sokszor a számláló. Úgy tűnik, körülbelül ennyien vagytok, akik visszatérő vendégek vagytok. Kösziii!

 

Még két utolsó érdekesség a látogatás, olvasottság témában: az utolsó 30 nap statisztikái szerint a legkisebb érdeklődést hozó napunkon is idetaláltatok négyen, a legjobb napon pedig 29-en kattintottatok az oldalra. 30 nap alatt 360 olvasónk volt, vagyis napi 12-es átlaggal futunk.

A legrosszabb napjaink egyébként egyértelműen a szombatok: heti bontásban szinte mindig akkor vagytok a legkevesebben. Úgy tűnik, a legtöbben munka előtt / helyett / után szerettek olvasni minket, és nem a hétvégi lazulás idején :)

 

És hogy kik linkelnek minket? Őszintén megmondom, fogalmam sincs. Az biztos, hogy azért ma már heti rendszerességgel érkeznek a google segítségével - úgy látszik, Kaliforniában is kezdenek rájönni arra, hogy ezt a blogot érdemes előrevenni a találati listában :) Ha valakinek egyébként van ötlete, hogy a blog.hu-n keresztül hogyan lehet megtudni, hogy melyik oldalról jön az, aki ránk talál, az írja meg nyugodtan. Komolyan kíváncsi vagyok.

 

 

Kedvenceink

Zárásként megpróbáltuk összegyűjteni nektek, mik a mi kedvenc posztjaink. 

Természetesen nagyon szeretjük a kirándulós posztokat, tök jó visszanézni és visszaolvasni őket. Azon belül is kedvenceink a Ring of Kerry-hétvége, az Aran Islands, de említhetnénk a westporti hétvégét is. És persze Tenerife, de az nem Írország :)

Én még nagyon szeretem az elemzősebb témákat is. Nem titok, hogy egy poszt körülbeül 1-2 óra munkával készül el, az utánajárást igénylő posztokon viszont akár 4-6 órát is ülök, mielőtt rányomok az Élesítés gombra.

Ez utóbbi kategóriából említsük meg az ír gazdasági problémák sorozatot, vagy épp az italokat, kajákat bemutató posztokat. A szívünkhöz közel áll a kezdő és haladó lépések sorozat is, amely szerintünk tényleg arról szól, hogy hogyan is boldogulj egy idegen országban. És persze a Csajszemmel poszt, ami azt a bizonyos 1%-ot jelenti :)

És néhány poszt még, a teljesség igénye nélkül: különösen élveztük a megírását az autóvásárlós posztnak (kell az önkritika), a karácsonyi posztoknak, a nyárról szóló (ha-ha) posztnak.

 

És ha már karácsony, zárásként: ha elolvastátok a korábbi karácsonyi posztot, tudhatjátok, hogy Írországban már advent első hétvégéjén felállítják a karácsonyfát. Úgyhogy a mi fánk már itt világít mellettünk :)

24581276_1515780851823372_211773114_n.jpg

 

 

Természetesen nincs megállás, megyünk tovább. Hogy lesz-e még újabb 100 posztnyi muníciónk, azt csak az idő dönti el. Ha úgy alakul, biztosak lehettek benne, hogy írunk egy 200+1 posztot is :)

Címkék: visszatekintés