A téli viharok

Akik rendszeresen olvassák blogunkat, azok számára nem lehet meglepetés: Írországban bizony esik, mégpedig igen sokat. Tegnap és ma viszont ismét olyat kaptunk, amire amióta itt vagyunk, még kevéssé volt példa. Úgyhogy az alábbiakban egy összefoglaló után képek és videók innen-onnan.

Egy kis meteorológiai háttér

A középiskolában anno megtanultuk, hogy az óceáni éghajlatot hűvös, csapadékos nyár, és enyhe, csapadékos tél jellemzi. Az eső szinte állandóan esik ("egyenletes eloszlású", ahogy a szakértők mondják), a szél pedig folyamatosan fúj az óceán felől.

Ennek következtében jó kis szélviharok tudnak kialakulni, amelyek magukkal hozva az esőt igen kellemetlen élményeket tudnak szerezni az ezen az éghajlaton élőknek. Jelenlegi lakhelyünkön mindez párosul az óceán közvetlen közelségével: ha pedig a vihar épp dagály esetén ér ide, az bizony nem kíméli a partmenti területeket.

 

2013-ban durva ősz köszöntött be az Atlanti-óceán partjára: egy októberi vihar 17 halálos áldozatott szedett Európa északi és legnyugatibb országaiban, a következő hónapokban pedig 3-4, a megszokottnál jóval erősebb esőzés csapott le a partokra. Persze ekkor még mi is Magyarországon éltünk, így erre nem emlékszünk: én is a Wikipedia segítségével voltam ilyen okos.

A brit és az ír meteorológiai szolgálat ekkor döntött úgy, hogy amerikai mintára bevezetnek egy egységes nevezéktant, mivel a különböző országok médiái és a köznép többször is különböző nevekkel illették ugyanazt a vihart. Vagyis minden egyes ideérkező ciklon kap egy-egy nevet, amely által könnyebb azonosítható. Q,U,X,Y,Z betűvel nem kezdődhet vihar, az összes többi betűhöz egy-egy nevet társítanak az aktuális szezon kezdetén, ami általában szeptember.

Így érkeztünk el 2015-höz, amikor amellett, hogy mi magunk is megérkeztünk a zöld szigetre, megjött az első névvel rendelkező vihar is: ez a 2015. november 10-én lecsapó Abigail volt.

 

A viharok lélektana

Mivel a továbbiakban nem szeretnék linket elhelyezni minden egyes mondatomba, ezért itt jegyzem meg, hogy tudásomat többnyire ettől a wikipedia-oldaltól és aloldalaitól szereztem. Aki további információkra kíváncsi, nyugodtan kattintson rá. Linket a továbbiakban csak akkor helyezek el, ha az nem a Wikiről jön.

 

Miből is áll egy ilyen vihar? Hiszen itt szinte minden nap esik az eső ... mitől jár valakinek a saját név? A hivatalos információk szerint egy vihar akkor kap nevet, ha "potentially cause "substantial" impact on the UK or Ireland." - tehát ha esély van arra, hogy jelentős befolyása lehet Írországra vagy Nagy-Britanniára.

Mi is ez a jelentős befolyás? Az ír meteorológiai szolgálat leírása alapján a figyelmeztetéseknek három fokozata létezik:

  • citromsárga -> ezek általában nem jelentenek veszélyt a lakosság nagy részére. Kivételt képeznek azok, akik olyan helyen élnek, ahol a természet a szokottnál jobban befolyásolja életkörülményeiket (értsd: egy sziget az óceán közepén, vagy egy fakunyhó az erdőben)
  • narancssárga -> az ilyen figyelmeztetés alatt érkező viharokban már megvan a potenciál arra, hogy széles körben gondot okozzanak. Mindenki, aki a narancssárga riasztás területén él, fel kell, hogy készüljön arra, hogy rosszabbra fordulhat a helyzet.
  • vörös -> ez már elég komoly veszélyt jelez, és ebben az esetben a veszélyeztetett helyen élőknek a kitelepítést, vagy a védekezésre való fokozott felkészülést ajánlják (spájzolj be kajával, jól zárkózz be, menj biztonságos helyre, stb.). Ilyen figyelmeztetés volt például az Ophelia hurrikán idején, amit mi is megénekeltünk, két posztban is.
    • Apropó, ha már Ophelia: a viharszezon kezdetétől októberig azért nem vonul át rajtunk 15 vihar, hogy már O-betűnél tartsunk. Azok a viharok, amelyek trópusi hurrikánból alakulnak ki, azok nem a Brit-szigeteken, hanem Miamiban kapnak nevet. És hogy az egységességet kövessék, ugyanazt a nevet használják itt is, mint a nagy vízen túl. Ezért nem lett Ophelia például Brian.

A figyelmeztetés az időjárás bármelyik elemére szólhat: szél, eső, köd, alacsony vagy magas hőmérséklet, villámlás, stb. Az alábbi kis táblázatban néhányat összefoglaltam ezekből:

idojaras.pngA magas hőmérséklet azért megmosolyogtató :)

 

De hogy közérhetőbben megfogalmazzam: citromsárga szélvihar-riasztás akkor van, ha már kellemetlen hazasétálnod. Narancssárga akkor, ha már nem árt ellentartanod a szélnek séta közben. Vöröset még nem próbáltunk ki az utcán szerencsére.

2015-16-ban összesen 11 ilyen vihar volt, köztük az általunk is megírt Desmond, amely egyébként egy rövid ideig vörös riasztással járt, amelyet aztán mérsékeltek narancssárgára. Esőre csak citromsárga riasztásunk volt, szóval nem eshetett több néhány centinél :) Tavaly nyugalmasabb év volt, mindössze 5, nevet kapó vihart köszönthettünk. Idén viszont még csak január van, és már most ötnél járunk, úgyhogy valószínűleg valahol 8-10 között fogunk megállni.

Eleanor

A hosszúra nyúlt bevezető után térjünk is rá legutóbbi viharunkra, Eleanor-ra.

Idén ugye volt már egy Ophelia, ami után szerintem mindenki egy kicsit ferde szemmel néz a meteorológiai riasztásokra: mindenki elég durva zúzást várt akkoriban, és bár az anyagi kár jelentős volt, végül kisebb viharnak bizonyult, mint vártuk. Ehhez hozzájött még a karácsony, és az új év, amikor az emberek kevésbé figyelnek a hírekre; valamint az, hogy az előző vihar (Dylan) konkrétan még egy napja sem volt, hogy távozott, és semmi gondot nem okozott. 

Így aztán különösebben senki nem figyelt arra, hogy jön mögötte még egy vihar: én is csak tegnap reggel olvastam el egy rövidhírt, hogy érdemes figyelnem arra, mikor indulok haza, mert estére jön az újabb vihar.

Délben még csak szolid, mondhatnám megszokott esőzés volt, én szinte semmi nem érzékeltem abból, ami jön. Aztán a hazaindulás előtt már láttam, hogy gond van, így haza is szóltam, hogy mi lenne, ha kapnék egy fuvart haza? És ekkor jött a rácsodálkozás: hazafelé szabályosan mozgott alattunk az autó, az eső pedig rendületlenül szakadt.

Hazaérve aztán ráeresztettem magam a közösségi médiára, és számítottam arra, hogy azért lesz némi kis áradás, de amiket a képeken és a videókon láttam, arra én sem számítottam.

Egy-egy viharnak általában két következménye van a városra nézve:

  • A "promenádot" (ez az a hely, nézzétek meg, tök szép - bár szerintem a google autója egy ritka szerencsés napon járt nálunk) lezárják, ugyanis kiönt oda is a víz.
  • Az óceán partján álló parkolóból pedig kitessékelik az autósokat, mivel ezt általában elönti a víz: ez az a hely. Persze egy-két idióta mindig van, aki nem figyel a riasztásra, és otthagyja az autót. Ilyenkor ők búcsút is mondhatnak gépjárművüknek, ugyanis rosszabb esetben a kormány magasságáig áll a víz, központilag pedig senki nem szállítja el őket az áradás kezdete előtt. Aki hülye ugye ...

 

Szóval az még hagyján, hogy a partot teljesen elöntötte a víz, de annyira felduzzasztotta a városi vizeket, hogy konkrétan a városközpontban is egy kisebb vízfolyás hömpölygött. A sétálóutca egyik részén kacsaúsztató alakult ki, és az egyik belvárosi parkolóházba is betört a víz. Voltak olyan utcák, ahol a lakásokból csak gumicsizmában lehetett kilépni.

Az egészben a legdurvább az, hogy mindez körülbelül 2 óra alatt lezajlott. Állítólag már most több millió euró a kár, az egyik városi vezető "példa nélkülinek" említette az áradás mértékét - habár ennek némileg ellentmond, hogy az egyik helyi lap már 2013-ból és 2014-ből is tudott hasonló fotókat gyűjteni, igaz, akkor kisebb volt a víz.

A "csúcs" idején a megyében 55.000 lakás volt áram nélkül - felében még most sem sikerült helyreállítani. Az emberek mérgét az is tetőzi, hogy csak tegnap este 8 körül (amikor a dagály már 2 órája tetőzött) kezdtek el homokzsákokat szétosztani a vízparti területeken. Jobb későn, mint soha, mondhatnánk. Hát a helyiek nem így gondolták.

Tartottak attól is, hogy ma sem vonul el a vihar, így a ma esti lett volna a harmadik dagály, amelyet szakadó esőben próbálnak majd meg átvészelni a szerencsétlen helyen élők. Szerencsére aztán az időjárás az utolsó pillanatban megkegyelmezett: körülbelül délután 3 óta nem esik, és a szél is visszatért a "normális" sebességére. Végül még egy adat: egy helyi meteorológiai állomáson a tegnap esti legerősebb mért széllökés 139 km/h-s volt.

 

Most már viszont tényleg képek és videók! A fent említett parkoló például így nézett ki tegnap este, a dagály tetőzése után 1-2 órával:

Ez pedig egy fénykép egy hajóról, ma délben, apály idején, abban a pár órás nyugodt időszakban:

Gondolom kitaláltátok, hogy a hajó nem oda való: egyszerűen addig ért a víz, a hajó pedig "fennakadt" a "zátonyon". Jöjjön még két-három összefoglaló videó, amely a város különböző pontjainak helyzetét mutatja be:

A nyitóképeken a városközpont látható, aztán 1.30-tól jön a lezárt promenád.

 

Ez a videó főleg az autósok szemszögéből mutatja be a helyzetet: néhány próbálják menteni, ami menthető, de már későn. Azért a végén itt is látható egy-két snitt néhány belvárosi boltról.

 

Ez pedig a helyi állami média videója, úszó autókkal, hullámlovas Minivel, valamint a sétálóutcával.

 

 

Zárásként beszéljünk egy kicsit arról: hogyan érintik életünket ezek az időjárási jelenségek? Szerencsére mi a városnak egy elég magas pontján élünk, légvonalban körülbelül 2-2.5 kilométerre a parttól. Így azon kívül, hogy jól fel kellett szerelkeznünk esőálló dolgokkal, és hogy az esőben azért jobban elhasználódnak a dolgaink, mint általában, más különösebb előkészület nem kell. 

Így számunkra ezek az áradások annyiban fontosak, hogy tudjuk, a városnak melyik az a része, amelyet el kell kerülnünk ezekben az órákban. De ezen kívül nagy problémát nem okoz. Amennyiben a belvárosban dolgoznánk, épp akkor, amikor egy-egy ilyen vihar lecsap, akkor valószínűleg közelebb lennénk ezekhez a problémás pontokhoz - de ez is csak annyit jelent, hogy ha pár száz méterrel közelebb mennénk a parthoz, akkor már vízben álldogálnánk :) Szóval pánikra semmi ok, remélhetőleg a mi fejünk felett lévő fedél biztonságban van :)

Címkék: időjárás