Mindmegsülünk!

Mivel ezen a héten sosem látott hőhullám, 30 fok körüli hőmérséklet van, így úgy döntöttünk, a hetet egy újabb blogposzttal zárjuk. 

Írországban a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet (most kapaszkodj meg) 1887-ben mérték: 33,3 fok! Ennek a hőmérsékletnek az utóbbi időben a közelébe sem jutottunk, idén azonban jó esély volt rá, hogy megdől a rekord. Végül csak 32 fokig jutottunk ugyan, ám a szokottnál hidegebb és hosszabb tél után most igazi trópusi nyár köszöntött be.

Szóval Írországban eljött a végítélet. Megint.

Ezen a környéken a nyár többnyire két hétig tart (nem hiába van a mondás, miszerint: "Emlékszem a tavalyi nyárra ... gyönyörű keddi napra esett"), idén viszont már május közepe óta olyan hőmérséklet van, amit még spanyol barátaink is megirigyelnének tőlünk. Ez a héten tetőzött, amikor is kedd óta folyamatosan 30 fok környékére kúszik a hőmérő higanyszála. A mai nap az első, amikor 22-23 foknál nem nagyon mérünk többet - ez a meleg azonban előreláthatólag legalább a jövő hét közepéig kitart.

Egyébként a hőhullám definíciója Írországban: 25 fok feletti hőmérséklet 5 egymást követő napon. Ez a héten simán megtörtént. És hogy mi ennek a magas hőmérsékletnek az oka? Egy meteorológus elmondása szerint egy anticklon indult el az Azori-szigetek felől, és érte el Írországot az elmúlt napokban. Az ilyen jelenségek általában nem jutnak el ennyire északra, most azonban nem így történt.

 

summer-in-ireland-meme.jpg

Képaláírás: Nyár Írországban, az újság főcíme: "Sárga objektumot láttak az égen!"Forrás

Hogy szemléltessem, mekkora is a forróság: három év után most először fordult elő velem, hogy a felsőtestemen mindössze egy szál pólóban mentem be dolgozni, hátamon a hátizsákkal ... és megizzadtam, mire beértem!

Azt is el kell ismerni, hogy a helyiek körében ez annyira szokatlan jelenség, hogy vannak, akik sajnos már reggel 9-kor olyan büdösek, mintha épp most jöttek volna legalább egy heti kemény mezőgazdasági munkából. De hát ez van, ha szokatlan közegbe kerül az ember. Mi azért szerencsére jobban fel vagyunk készülve erre (vagy csak nem érezzük a saját szagunkat). 

Az biztos, hogy többnyire nyitott ablak mellett alszunk, és még a takaróhuzatból is kiszedtük a paplanokat - mondom én, hogy trópusi meleg van.

 

Szóval mi nagyjából fel vagyunk készülve ... de nézzük, az ország fel van-e?

Megoszlanak a vélemények. A helyiek alapvetően örülnek a nagy melegnek, a strandok este 9 körül kezdenek kiürülni (ugye itt este 5-6 körül van a legmelegebb, és 11-ig világos van, ezt ne felejtsük el), a férfiak félmeztelenül korzóznak a promenádon, még az amúgy állandóan szeles parton is legfeljebb kellemes nyári szellő fújdogál, az ebédidőben lezajlott séták valahogy hosszabbak lesznek, a fagylaltárusok pedig ezekben a napokban abszolválják a teljes 3 éves tervet.

 

Képtalálat a következőre: „heatwave ireland meme”

Eközben Írországban .... forrás

 

Ennek ellenére még mindig nincs kolbászból a kerítés (hogy is nézne ki a forróságban a csöpögő zsírtól az utca ...), és a jó időnek megvannak a maga hátulütői is. Nézzünk erre néhány példát:

 

Én nem tudom mi van ebben az országban, de amint a hőmérséklet kikerül a számukra komfortos 5-20 fok közötti zónából, azonnal vízhiány lép fel.  És ráadásul nem is a falvakban: Észak-Dublin, Athlone például olyan helyek, ahol már most van vízkorlátozás, de például Limerick és Galway megyékben is vannak olyan részek, ahol előfordulhat, hogy a napokban hasonlót kell bevezetni.

A tanítás itt valamivel tovább tart, mint otthon (cserébe év közben sokkal több a szünet), ezért még a hét elején is zajlott a tanítás bizonyos helyeken. Volt azonban olyan észak-írországi iskola, ahol a héten a nagy meleg miatt hazaküldték a diákokat. Állítólag a tantermek hőmérséklete a veszélyes, 21 foknál magasabb (!!!) hőmérsékletet is elérte, emiatt kell a diákokat hazaküldeni. Mondjuk erről helyben is kialakult egy vita, ezt a nagy elővigyázatosságot már sokan túlzásnak érzik. Forrás

Ehhez csak annyit jegyeznék meg én, mint bevándorló: ha ez igaz, akkor itt az ideje Magyarországon leredukálni a tanévet október és április eleje közé, mert akkor talán soha nem lépjük túl a 21 fokot. Másrészt így már értem, hogy miért van az irodában is minden légkondi 18 fokra állítva. Speciel én ez utóbbit sokkal jobban utálom, mint a forróságot. Reggel elindulok pólóban, majd amikor beérek, felhúzom a pulcsimat ... hazaindulás előtt pedig nagyon odafigyelek, hogy semmiképp se felejtsem el levenni, mielőtt kilépek az irodaházból.

 

Persze az utak is megsínylik a "nagy meleget". Vannak olyan alsóbbrendű utak az országban, amelyek egyszerűen olvadásnak indultak, ezért le kellett azokat zárni! 

Melting tar on tyres (Photo: Garda Checkpoints & Speed Cameras Galway)

Forrás

 

A forróság akkora, hogy az egyébként a délebbi vizekben élő sárga óriásmedúza (lion's mane jellyfish), a legnagyobb ismert medúzafaj a város partjai mentén is feltűnt. Az elmúlt hetekben állítólag három, a város környékén az óceánban fürdőző ember is kórházba került a medúza csípésétől.

Ő lenne az (Wikipedia):

Képtalálat a következőre: „lion's mane jellyfish”

 

De hogy egy rossz szóviccel egy kicsit vidámabb vizekre evezzünk az aszály közepén: a vízkorlátozással kapcsolatos hír még, hogy akkora hiányra számítanak, hogy citromsárga riasztást adtak ki - szárazságra! Ennek következménye az, hogy egyelőre Dublinban és környékén megtiltották a slagok használatát, egész júliusra! Várhatóan ezt egyébként ki fogják terjeszteni további területekre is.

Mit is jelent ez? Magánszemélyként csak akkor locsolhatod a kerted, vagy moshatod az autót, ha saját fúrt kutad van, és nem slagot használsz. Szintén tilos a kertben álló medencék, illetve a kertben található, vizet használó eszközök (például szökőkutak) feltöltése. Hát, ez minket épp nem érint, viszont a dublini gazdagnegyedben gondolom most páran szívják a fogukat :) Ha megszeged a szabályt, akár 125 eurós büntetést kis kaphatsz.

Viszont hogy mennyire "igaz", hogy a lakosság az első: ezek a korlátozások természetesen nem vonatkoznak a kereskedelmi egységekre, az autómosók, utcai szökőkutak például továbbra is gond nélkül üzemelnek. Hát persze, hiszen azok "alig" használnak vizet ... vannak néha furcsa szabályozások.

 

Képtalálat a következőre: „hosepipe ban memes”

Egész évben esik ... 5 nap napsütés ... aszály Forrás

 

A hétvégén a nagy forróság örömére elutaztunk Corkba és környékére, a következő hetekben erről jön majd egy vagy két poszt. Már ha túléljük a szárazságot, szóval szurkoljatok nekünk! Addig is, ha valakit az érdekel, hogy küzdöttek meg az írek 3 hónapja a nagy hideggel, ide kattintson!

Címkék: időjárás