Mindmeghalunk - de valószínűleg még nem most

Ez csak egy rövid poszt lesz, mivel az elmúlt 24 órában az ír weboldalak mellett már az Index is tájékoztatott arról, hogy ismét hurrikán alakult ki az Atlanti-óceánon, ám ezúttal nem a karibi térséget, hanem a brit szigeteket vette célba. Mivel mi a nyugati végeken vagyunk, amiket általában a viharok is jobban érintenek, szóval nézzük, mire kell számítani.

A viharunk Ophelia néven fut, és ha minden igaz, hétfőn hajnalban fog elérni minket, és az egész hétfői napot végig fogja tombolni. Várhatóan 120 kilométer / órás széllökésekkel fog érkezni, azaz nem lesz olyan erős, mint a karibi térségben az utóbbi hetekben tomboló hurrikánok, ám egy számítások szerint némi problémát így is okozni fog. Hivatalos nevén nem is hurrikán lesz, hanem "trópusi ciklon", mire ideér.

Persze ennek ellenére azt mondják, nem árt felkészülni: zseblámpát, gyógyszereket, vészhelyzeti telefonszámokat, elsősegély-készletet, illetve fényképezőgépet javasolnak magunknál tartani. Utóbbi még véletlenül sem a szelfik miatt kell, hanem azért, hogy le tudd fényképezni az esetleges károkat, ha van ilyen (például a házra dől egy fa, stb.). Talán óriási tragédiák nem várhatók, de egy-két kidőlt fa, megrongálódott épület azért előfordulhat.

Azt azért mindenki - így én is - igyekszik hozzátenni, hogy egyelőre még nagyon keveset tudunk, és a következő 48 órában történhetnek olyan változások, ami miatt törlésre kerül minden korábbi értesítés: jelenleg citromsárga figyelmeztetés van, és elsősorban inkább az erős széltől, semmint az esőtől tartanak. Ez egyébként a legalacsonyabb a jelzési fokozatok közül, citrom / narancs / vörös a sorrend. Ha minden így marad, valószínűleg megy ez még fentebb hétfőre. Szombat délután 3 körül aztán ki is adták a legmagasabb fokú értesítést az egész nyugati partra. Körülbelül 130 km/h-s széllökéseket várnak.

Egyelőre annyit kértek, hogy akinek nincsen különösebb dolga, az ne induljon el hétfőn sehova. Én még gondolkodom, hogy a munka az különösebb dolognak minősül-e :) Külön figyelmeztették a közlekedőket, hogy bringára / motorra nem érdemes ülni, gyalogosan is óvatosan, és autósként sem árt betartani a követési távolságokat, és fokozottan figyelni

Öröm az ürömben: a vihar meleg levegőt nyom maga előtt, úgyhogy ma és holnap akár 20 fok is lehet. Szerencsére cserébe reggel óta szakad az eső, szóval várjuk a 20 fokot.

Habár már két éve itt élünk, igazán viharos időben még soha nem merészkedtünk ki a partra, márpedig én nagyon szeretném megnézni, milyen az, amikor tényleg öt-tízméteres hullámok csapódnak neki a partfalnak. Még meglátjuk, valószínűleg a vihar erejétől is függ, hogy kimozdulunk-e.

Szóval röviden, ha valaki esetleg aggódna értünk: ne tegye :) Kommentben majd tájékoztatunk mindenkit a végeredményről.

Néhány hír: Index, és az ír weboldalak

Címkék: időjárás