Közművek

4 napja nem volt poszt, már mi magunk is hiányoltuk az érzést. Mentségünkre legyen mondva, hogy beköszöntött az első komolyabb melós hét, na meg párhuzamosan három poszt is készülőben van, szóval valószínűleg a jövő hét végéig ezek többsége olvashatóvá válik.

Na de, miről is fog szólni ez a poszt? Ha emlékeztek, egy korábbi posztban linkeltünk egy képet, ahol feltettük a kvízkérdést: mi látható rajta. Mivel biztosak vagyunk benne, hogy mindenki tűkön ülve várja a megoldást, ezért ebben a posztban - néhány, a lakásban található érdekesség / furcsaság mellett - ezt is felfedjük.

Előrebocsájtjuk, a posztban szereplő néhány információt az internetről olvastunk össze, szóval ha túl sok a sületlenség benne, bocs. Ugye már Petőfi is megmondta, hogy az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod megállapítani, igazak-e. Ha hülyeséget írunk, kommentben nyugodtan javítsanak ki a "háztartás-szakértők" :)

Víz

Kezdjük is a képünkkel:cucc.jpg

Három, kettő, egy, a megoldás: ez egy elektromos zuhany! A fürdőszobafalon található, a végéből egy tusolócső áll ki, és feladata, hogy elektromos áramot használva felmelegítse a tusoláskor használt vizet. A felső kapcsolóval a vízerősséget (még nem teszteltük különösebben), a középsővel a hőfokot állítod, az alsóval meg ki-be kapcsolgatod. A hőfokot működés közben nem tudod állítani, ha az épp aktuálisan beállított nem tetszik, akkor kikapcsolod, a középső kapcsolót egy számodra szimpatikus értékre állítod, és visszakapcsolod.

Persze felmerülhet (és bennünk is felmerült) a kérdés, hogy nem veszélyes ez? Röviden: nem. Hosszabban: az alkatrész, ami a víz felfűtéséért felel, egy teljesen elzárt részben van, így az elektromos áram valójában soha nem érintkezik a kifolyó vízzel. Akit még hosszabban érdekel, bővebben itt olvashat erről. Sajnos magyar nyelvű, értelmes leírást nem sikerült fellelnünk.

Miért jó ez? Azt mondják, takarékos. Ez az áramszámládat dobja meg, nincs külön melegvíz-óra, és hasonlók. Hogy melyikkel járunk jobban, azt még nem tudjuk, hiszen itt mindkettő átalánydíjas (már ahol fizetnek a vízért, nálunk speciel majd kell valamikor, de ez egyelőre rejtély nekünk is). Viszont mi tudunk még egy nagy előnyét: elég hangos, így nyugodtan lehet mellette énekelni tusolás közben :)

A másik kérdés, ami felmerülhet: akkor más forrásból nincs is meleg víz? De igen, van. Itt is van egy bojlerszerű eszköz, ami tárolja a vizet. Ezt alapvetően kétféle módon lehet felmelegíteni: 

  1. Olajfűtéssel: ez az alapértelmezett fűtési mód nálunk
  2. Villanyfűtéssel: amennyiben nem fűtesz (nyáron akár három ilyen hónap is lehet :)), úgy meleg vizet oly módon generálsz, hogy felkapcsolod a bojlerszerű cucc saját melegítőjét. Ez akkor ajánlott, ha mondjuk kádban fürdesz. Na meg majd tényleg nyáron lesz ez érdekesebb.

Ha már víz, még egy utolsó bekezdés: több helyen is olvastuk, hogy az ír házakban a földszinten található vízből érdemes inni, az emeleten folyóból annyira nem. Ennek oka állítólag az, hogy a fővezeték csak a konyhai (földszinti) csapra van rákötve közvetlenül, az emeleten folyó vizet nem ilyen módon kapod - állítólag a nyomás nem lenne megfelelő hozzá, hogy felvigyék a vizet az emeletre (mondjuk ezt a "vad keleten" már megoldották, lehet átnyargalunk írországi vízügyi tanácsadónak :)). Szóval a lényeg, hogy a vizet egy óriási konténerben tárolják a házak padlásterében - egy-egy ilyen tartály állítólag több lakást is el tud látni vízzel. Ez azért érdekes, mert felettünk is van egy ilyen: az emeletről van egy kis csapóajtó, ami állítólag ehhez vezet.

És hogy miért nem jó az ebből a tartályból kapott vízből inni? Hát ugye ki tudja, ebben a tartályban meddig pang a víz ...

És ha már pánikkeltés: Írország az utolsó EU-s ország, ahol még mindig fluorral tisztítják a vizet.

Fűtés

Ezt már többnyire kiveséztük korábbi posztokban: alapvetően olajfűtés van. Ez azt jelenti, hogy a kert végében áll egy kb. 1000 literes tartály, amiben olaj van. Amikor bekapcsol a fűtés, ez melegíti fel a radiátorokat. Amikor az olaj elfogy, nincs fűtés.

Na de honnan tudod, hogy mikor fogy el az olajad? Erre egy borzasztóan tudományos, tudósok tucatjai által kutatott módszert használunk: fogsz egy hosszú botot, bedugod a tartályba, majd kihúzod. Ameddig fekete, addig áll benne az olaj. Amikor már csak nagyon kis rész fekete, fel kell hívnod valamelyik szolgáltatót, és rendelned kell egy újabb adag olajat.

Ez állítólag úgy néz ki, hogy a kocsi bepakol a ház elé, kolléga kiszáll, a csövet végighúzza a lakáson, ki az olajtartályig, majd beleengedi a kért mennyiségű kraftot. Ezután kifizeted az összeget, ő pedig távozik (persze a csövet előtte eltávolítja a lakásból - legalábbis reméljük :))

Ahogy említettük már, itt nem központi fűtés van, vagyis akkor van meleg, amikor magadnak bekapcsolod a fűtést. Hogyan kapcsolod be? Hát, ez nem fog nagy meglepetést okozni senkinek: egy kapcsolóval. 

wp_20151030_18_02_26_pro.jpg

A jobb oldalon látható a beosztás: e szerint dél körül, délután négy körül, este 8 körül, valamint hajnali 2-kor, 4-kor és fél 6-kor kapcsol be most nálunk a fűtés. Hogy meddig? Addig, amíg a megfelelő hőmérsékletet el nem éri ... hogy micsoda? Na, azt mi sem tudjuk :) A lényeg, hogy anno a kazán szerelője ezt a hőmérsékletet ajánlotta, azóta albérlők generációi ebben az állásban tartják a kapcsolót a lakásban. És mivel mi sem fázunk így, ez most megfelel.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy nem kevés-e ez a napi 6 bekapcsolás? Egyelőre nem fázunk, úgyhogy eddig többé-kevésbé elégedettek vagyunk vele. Hogy milyen lesz, amikor beköszönt az igazi tél (értsd: a jelenlegi napi 10-15 fokos középhőmérséklet akár 5-10 fok közé is leeshet), majd meglátjuk. Ráadásul a lakás kelet - nyugati fekvésű, így mindkét oldal kap egy kis napot, amikor épp látjuk (mondjuk 3 napja nem láttuk, kár is lenne tagadni).

További alternatív fűtési lehetőség a kandalló. Ezzel még szintén ismerkedünk, de azt mondják, ha sikerül elég sokáig életben tartanod a tüzet, akkor képes akár a radiátorokba is kisugározni a hőt. Majd meglátjuk.

Szemétszállítás

Szerencsére ennek külön díja számunkra nincsen, ez része az albérleti díjnak: így aztán nem is tudjuk, hogy pontosan mennyit kóstál itt ez a szolgáltatás. Az viszont biztos, hogy cserébe 3 kukát kapunk az itteni cégtől: egy normál, egy szelektív, és egy organikus hulladékgyűjtőt. Szemétszállítás kéthetente van.

És tudjuk, hogy ez egy olyan téma, ami igazából senkit nem érdekel: akkor mégis miért írtunk egy bekezdést erről? Azért, hogy felvezessük azt az egysoros sztorit, miszerint a múlt héten, a szemétszállítás előtti napon reggelre az egyik szomszédunk mindhárom kukáját ellopták! 

De most őszintén, tényleg: milyen lelkivilágú embernek kell lenni ahhoz, hogy szemétszállítás előtti napon ellopj három (valószínűleg majdnem teli) több száz literes kukát? Vannak itt is őrült emberek, no.

 

 

Hát, nagyjából ennyi lett volna. Zárásként egy-két szolgálati közlemény: ha van hozzáfűznivalód, megjegyzésed, ne tartsd magadban, szívesen olvasunk kommenteket :) Ha tetszett egy poszt, likeold nyugodtan. Ha tetszett, de nem szeretsz likeolni, írd meg nekünk nyugodtan, hogy tetszett - jólesik a visszajelzés. Ha van külön igényed, hogy miről olvasnál (vagy épp nem olvasnál) szívesen, szintén írd meg nekünk nyugodtan :) Köszi!

Címkék: lakhatás