Kultúrsokk, n+1. fejezet

Korábbi posztjainkban igyekeztünk mindig néhány helyi érdekességet is becsempészni az elmesélt témák közé, most azonban úgy döntöttünk, szánunk egy posztot arra, hogy olyan furcsaságokról / érdekességekről meséljünk ismét, amik önmagukban talán nem érnek meg egy posztot, de így együtt érdemesek egy elolvasásra. Szóval egy nagy téma kivesézése helyett inkább sok rövid bekezdés lesz, de természetesen csak a tovább után ...

Ahol a szomszéd mindent lát

Bizony, ez már amikor Nagy-Britannában jártam is feltűnt, hogy itt bizony a függöny ritka vendég a lakásokban. És mivel a nappalik általában a földszinten vannak, benne a TV-vel, kanapéval, ezért bizony az utcáról simán meg tudom nézni, ki az, aki éppen meccset néz, vagy hol vannak éppen vendégek. Fura dolog ez, értjük mi, hogy itt hatalmas nyitottság van, de azért ez talán némileg túlzás.

Ezen még az sem segít, hogy sötétítőfüggöny vagy roló mindenhol van - napközben attól még simán belátsz. Úgyhogy rövidtávú terveink között szerepel egy legalább az ablak felét eltakaró függöny beszerzése minden ablakunkra.

Ha már nyitottság: a kerítést sem igazán használják. Ugyan sok ház előtt van, de mivel ezek legfeljebb derékig érnek, ezért legfeljebb szolid telekhatár-jelzésre, nem pedig a szomszédok, vagy az utcán lézengő, nézelődő emberek kizárására szolgál. Egyébként is több helyről hallottuk már, hogy itt igazi túrázás nincs kerítésmászás nélkül: néha a legváratlanabb helyeken bukkan fel egy-egy, ám ez sokszor mindössze arra szolgál, hogy kicsit változatosabbá tegye a tájat.

Ahol sokat adóznak

Ez azért Magyarországról olvasva megmosolyogtató lehet, de például kollégáim elég sokat panaszkodnak azon, hogy milyen sokféle adónem van Írországban. Mi csak kettő érdekeset emelnénk ki.

Az egyik a TV-adó. Nem tévedés, ez valóban a TV után van: minden háztartás fizeti, ahol legalább egy televízió található a lakásban. Állítólag ha nem fizetted be, akkor időnként meglátogatnak, és megkérnek, hogy fizesd be a TV-adót. Ha jelzed nekik, hogy nincs ilyen jellegű háztartási cikked, akkor viszont minden rendben. Állítólag ekkor néhány hónapig békén hagynak, majd újra próbálkoznak. Ilyen látogatóhoz még nem volt szerencsénk, de majd mesélünk, ha először megjött a "tévéellenőrző-bizottság".

A másik az útadó. Ez az autó mellé "jár" bónuszként, és (gondoljuk legalábbis) ebből tartják karban az utakat. Természetesen az autópályákért külön kell fizetni, kapus rendszer van, azaz odagurulsz a fizetős szektornál a kapu mellé, és bedobod a pénzt. Szóval az autópályához nem árt némi apróval elindulni, nem mindig ülnek a boxokban.

A vallás

Írország erőteljesen keresztény ország. Hogy mennyire veszik komolyan ezt a dolgot, talán jelzi, hogy hétvégén itt a templom előtt áll a legtöbb autó, illetve, hogy jó páran (nem csak az idősebbek!) még ha a tömegközlekedési eszközön is ülnek, akkor is keresztet vetnek a temető előtt elhaladva.

Állítólag minél északabbra haladsz, annál komolyabb lesz a helyzet. Apropó, ha már vallás: az erős keresztény háttér ellenére a különböző vallások itt is jelen vannak, például Galwayben is van zsinagóga. Nem is olyan pici falu ez :)

Irányítószám

Ha bárki is égne a vágytól, hogy levelet írjon nekünk, akkor egy dolgot semmiképp ne keressen a címzésen: ez pedig az irányítószám. Ez ugyanis ebben az országban nem létezik. Na jó, ez így nem teljesen igaz, ugyanis Dublinban néhány éve vezették be, Galwayben pedig tavaly óta van. Ez annyira a köztudatban van, hogy eddig egyik helyinek sem volt fogalma róla azok közül, akiket megkérdeztünk erről - jó, mondjuk 3-5 embernél többnél még nem érdeklődtünk.

Ez az irányítószám-mentesség még a PayPal-regisztrációkor volt érdekes. Ugye PayPal-accountod országonként 1 lehet, gondoltam akkor regisztrálok egyet Írországra is. Viszont a regisztráció során postcode-ot kérte, és az istennek nem bírtam megkerülni. Utánanéztem, fórumokban is szidták ezért őket. Aztán végül valamilyen más módon eljutottam egy másik regisztrációs oldalukra (pontos részleteket ne kérjetek), ahol nem kértek postcode-ot, így sikerült ezen is túlesni.

Na de hol is lakom?

És ha már címzés: itt nagyon gyakran nem utcában laksz, hanem parkban, vagy valami fantázianevű hely egyik házában. Például egy kilométerrel arrébb van egy "The Village" nevű lakópark. 

Itt ugyanis nagyon nagy divat az egy bejárattal rendelkező lakóövezet, amelyek gyakran kis utcácskákra elágaznak ugyan, ezeknek azonban egy címe van, csak a házszám különbözik. A mi címünk is egy park 21-es házszáma - viszont a három utcányira lakó embernek ugyanez a címe, csak más a házszám.

És még egy történet erről: szerencsére a mi területünk olyan, hogy közvetlenül egymás mellett van három külön bejáratú ház. Ezek 21, 21A, és 21B. Miénk a 21, viszont szerencsére van olyan szolgáltató, amelyiknél a 21-es szám nem létezik, ezért minket is a 21B alatt futtatnak. Ez különösen jó akkor, amikor jön a postás, ugyanis ő állítólag nem a címzés alapján dobja be ide a leveleket, hanem tudja, hogy melyik házban milyen keresztnevű emberek laknak, és ez alapján választja ki a postaládát. Mivel minket még nem ismer, ezért sajnos folyamatosan a szomszédnak dobja be a mi leveleinket. De majd idővel megszokja az új rendet :)

Ha már tudod, hol laksz, tanuld is meg kiejteni

Miután nagy nehezen megtanultuk a címet, már csak az volt hátra, hogy ha valahol le kell azt adni, akkor ékes kiejtéssel tudd ezt megtenni. Ez azonban itt nem olyan egyszerű. Ha valakit komolyabban érdekelnek a jobbnál jobb akcentusok, ezt a videót ki ne hagyja. Mivel azonban a nyugatot pont nem fedik le, álljon itt egy rövid nyugat-írországi kiejtéslecke:

Kezdjük a város nevével: Galway, azaz gelvéj, ugye? Nem, rossz tipp. Gólvéj. Én ezt mind a mái napig nem tudom megszokni, Marietta úgy szokott rám szólni, hogy mi sem szeretjük, ha nem tudják kiejteni a városunk nevét, akkor próbáljuk meg cserébe mi rendesen kiejteni az övékét :)

Aztán, jöjjünk bentebb. A városrész, ahol lakunk, Ballybane. Az előző tapasztalatok alapján bellibéjn-t már meg sem próbálnád, pedig vannak néhányan, akik így mondják. Ők a kisebbség. Galway kiejtése alapján esetleg megpróbálkozhatnánk egy bátortalan bóllybén-el, ezt inkább vessük is el, ilyen csúnyán még itt sem beszélnek. A megoldás: bállybán. Felhívnám a figyelmet, hogy míg a város nevében a dupla A betűt Ó-val és É-vel ejtik, itt most két Á-t használnak helyette. Logikus.

Na de, álljon itt még egy harmadik, haladó nyelvlecke: körülbelül 30 kilométerre van a sok magyar által lakott Tuam városa. Úgy gondolod, ennek a kiejtése Tuám? Mi is így gondoltuk. A megoldás valójában Tyúm. Néhányan rövid U-val mondják. Egyik kollégám el is mesélte, hogy van egy kiváló ír vicc, mely szerint a leggyorsabb ír település: Tuam. Tényleg kiváló volt - azért reméltem, hogy az első megtanult ír poénom nem egy ordas nagy favicc lesz.

Szóval a lényeg: próbálunk elmélyülni az ír kiejtés rejtelmeiben.

A helyi média

Utolsó témánk legyen a helyi média. Hetente két újság jelenik meg, szerdánként jön a Galway Independent, csütörtökönként pedig a Galway Advertiser. Ezek ingyenes újságok, és gyanítom a helyi családon belüli erőszak jelentős hányadáért felelnek, egy-egy példányuk ugyanis 80-100 oldal között van. Ha családi verekedés lenne, én bizony az újságtartóhoz közel helyezkednék ...

Előbbiben elvileg a helyi hírek, utóbbiban pedig a hirdetések vannak. Valójában mindkettő tele van hirdetéssel. Mondjuk ez érthető, így teszik ingyenessé az egész városnak. Cserébe tényleg jó információforrások, sok városban zajló eseményről, kikapcsolódási lehetőségről tudsz innen értesülni, ha van türelmed végiglapozni őket.

Mivel nincs tévénk (mondj nemet a TV-adóra!), ezért alternatív hírforrásunk a helyi rádió lehet. Helyi rádió igazából egy van, a Galway Bay FM - azonban ennek többségében beszélgetések mennek (legalábbis mi általában ilyen órákat kaptunk el). Így angol nyelvtanulásnak jó, hírforrásnak közepes, zenét hallgatni meg marad a Spotify.

Természetesen az interneten keresztül lehet a leggyorsabban hírekhez jutni, azonban kimondottan galwayi hírportál nincs. Bár egy ír sport- és három hírportál is a könyvjelzők között van, azért internetes hírolvasás 90-10 arányban még mindig a magyar oldalakon történik. Bárkinek van jó tippje ír hírportálra, szívesen vesszük.

Címkék: emberek lakhatás