Rövidposzt - nagypénteki alkoholtilalom

Tudom, hogy úgyis mindenkit csak a pia érdekel, úgyhogy kielégítjük az ilyen irányú igényeket is :)

Igen, a hír igaz, nem csak Magyarországon változtak meg a szabályok a nagypéntekkel kapcsolatban. Míg otthon ez az első alkalom, amikor ez a nap munkaszüneti nap, Írországban 92 év után először, ismét lehet ezen a napon is alkoholt vásárolni a boltokban, és a pubok is nyitva lesznek.

Persze az alkohol vásárlására csak a megszokott időpontokban, 10.30-tól van lehetőség, szóval aki nagyon inni akar ma, és nincs otthon készlete, a poszt megjelenésétől számítva 1-2 órát még ki kell bírnia.

A törvényt egyébként januárban hozták meg. A hivatalos indoklás az, hogy meghallották a társadalom hangját, igény volt a változásokra, hát léptek. Persze valószínűleg az sem elhanyagolható, hogy húsvét környékén rengeteg a turista, akik ha ezen a napon nem alkoholizálhatnak, túl sok bevételtől esnek el mind a pubok, mind az állam bácsi.

A bevétel elestét viszont sok helyi számára kárpótolta, hogy ilyenkor jót lehetett mulatni a helyi szabályozást nem ismerő, alkohol után kutató vendégeken. Na, ez idéntől megszűnik.

 

Egy kis történelem: az Ír Szabad Állam 1922-es megalakulása után öt évvel, 1927-ben lépett életbe a törvény, amely nagypénteken és karácsony napján tiltja a pubok nyiltvatartását. Természetesen mindez a katolikus egyház erőteljes nyomására történt. Persze az emberek 90+ év alatt szépen lassan alkalmazkodtak ehhez, és a Szent Patrik-napi nagy alkohol-leárazások alatt jól betáraztak. Pont annyira, hogy nagypéntekre még épp maradjon annyi az otthoni készletekből, hogy egy jó házibulival meg lehessen ünnepelni a hosszú hétvégét.

Aki pedig nem volt ilyen eszes, az csütörtökön rabolt rá a boltokban még elérhető alkoholkészletre. Állítólag csütörtökön este 10 körül mindig jóval hosszabbak voltak a sorok egy átlagos, alkoholt is árusító szupermarketben - hivatalosan ugyanis az év bármely napján csak 22 óráig lehet alkoholt kapni a boltokban. A törvény jó sokáig változatlan maradt, és állítólag jól be is tartották - persze ne legyenek illúzióink, hogy az élelmes helyi megtalálta a kiskaput már ezekben az években is. 

2010-ben azonban pont nagypénteken rendeztek meg egy Munster - Leinster rögbimeccset. Rögbi márpedig nem létezhet alkohol nélkül. 

Eleinte azért kampányoltak, hogy a meccs másik napon legyen, de mivel addigra már a tévéközvetítés is le volt fixálva, és az összes jegyet is eladták, ezért csúsztatni nem lehetett. Végül hosszas huzavona után egy állami bíróság kimondta, hogy 2010 nagypéntekén Limerick megyében (ahol a meccset rendezték) kinyithatnak a pubok, és árulhatnak alkoholt. Számunkra ez nem tűnik nagy dolognak, itt azonban földindulás-szerű volt az ítélet: a törvényt pártolók zúgolódtak, az ellenzők pedig úgy érezték, itt az idő a törvény megváltoztatásának.

 

Az elmúlt években folyamatos volt a kampány utóbbiak részéről, és végül sikerrel jártak. A törvényt idén januárban fogadták el, az Index leírása alapján: "A kormány úgy véli, eljött az ideje, hogy ezt a korlátozást eltöröljük. Nagyon más társadalomban élünk most, mint amikor ezt a jogszabályt elfogadták" - érvelt a dublini parlamentben David Stanton igazságügyi államtitkár.

Én csak halkan jegyzem meg, ha már egy "nagyon más társadalomban élünk": Írország az utolsó olyan ország a kontinensen, ahol az abortusz még mindig tiltott. Erről is népszavazás lesz, május 25-én: a cél, hogy eltöröljék a "nyolcadikat", vagyis a 8. alkotmánymódosítást, amely erről rendelkezik. Ha ez is átmegy, Írországban egy év alatt két olyan törvényt fogadnak el, amely anno a katolikus egyház erőteljes nyomására jött létre. Gondolom mondani sem kell, hogy ez az egyház milyen mértékű meggyengülését mutatja Európa egyik legkatolikusabb országában. Ez azonban nem lesz könnyű menet - de ez már egy másik történet, majd ha összeszedem a gondolataim az egyébként elég határozott véleményemről, talán erről is írok.

 

Összegezve: mi valószínűleg nem megyünk ma csak azért pubba, hogy elmondhassuk, ittunk nagypénteken egy írországi kocsmában - de egy sört vagy felest minimum legurítunk, üdvözölve a változásokat. Kellemes húsvétot!

Források: 1, 2, 3

ps: Aki pedig a megszokott hosszúságú posztra vár, a hétvégén jön a londoni beszámoló.