Nem mindig sikerülhet minden

Már itt vagyunk egy hete, így épp itt az ideje, hogy összejöjjön egy olyan nap, amikor valahogy semmi sem sikerül.

Kezdésként a PPS szám foglalása borzolta a kedélyeket. A PPS számról azt kell tudni, hogy az körülbelül a helyi adó-, TB-, es szig-szám egyben, szóval nem árt, ha van az embernek. Még inkább nem árt azért, mert PPS szám nélkül az úgynevezett "emergency tax" kategóriába esel, és 40%-al adózol, ezt meg ugye nem árt elkerülni, mert elég durva sarc.

Ahhoz, hogy PPS-t kapjál, személyazonosító okmányod kell, hogy legyen, illetve egy írországi lakhatást igazoló papírod. Nekünk ugye ez utóbbi még nincs, ezért is gondoltam úgy, hogy ráérek én az online időpontfoglalással, úgysem kell rá sokat várni. Persze a mai napon most már nem vártam tovább, gondoltam itt az ideje most már kb. 2 héten belül tiszteletem tenni náluk, hogy az október végi első fizum már a rendes adózással jöjjön. Itt került homokszem a gépezetbe, ugyanis az online foglalási rendszerben a követező szabad időpontjuk október 20-ra van! Ez még elég is lenne, de persze utána dokumentumokat kell nekik postázni, meg kell várni, mire arra jön válasz, stb. Szóval az októberi fizetésem még a rosszabb értékkel érkezik meg. Szerencsére amikor meglesz a szám, akkor a következő havi fizetéssel visszakapom az addig extrán levontakat, de azért az első havi jelentős befektetések után ez nem ártott volna, ha nem történik meg. Persze Dublinban, illetve a 1.5 órára lévő kisvárosban már jövő héten fogadnának, de hivatal itt is csak hétköznap van, a szabadságok száma meg véges, így inkább kivárjuk azt a "kis" időt. Holnap még megpróbálok intézkedni, hátha sikerül egy lágyszívű telefonos ügyintézőnél kisírni egy korábbi időpontot. 

 

E mellett ugye hosszú távú bérleményt is keresünk, amit Írországban leginkább a daft.ie-n keresztül tehetsz meg. Erről azt kell tudni, hogy megnézed a hirdetést, majd ott helyben az oldalon keresztül dobsz is egy üzenetet annak, aki a bérleményt kiadná, hogy téged ez érdekel. Ezek után telefonon / emailben lefixáljátok a viewing, azaz a megtekintés időpontját, mész, megnézed, és onnantól személyesen intézitek. A legjobb lehetőségek állítólag néhány órával a felkerülés után már le is kerülnek, annyi idő alatt elviszik őket. Egyszerű ez. Egy átlagos lakás egyhavi bérlete 800-900 euró körül mozog a (kül)városban + rezsi, szóval nem mondhatni, hogy óccóság van ezen a téren.

Nade, mindez miért érdekes? Azért, mert néhány napja kaptunk egy "válaszemailt" egy "érdeklődésünkre" arról, hogy az egyik általunk megnézett belvárosi lakás 850 euróért havonta (rezsivel!) a mienk lehet. Cserébe kicsit meséljünk már magunkról, mert a bérbeadó Londonban él, és csak néhány havonta látogat Galwaybe, ez a lakás meg szépen felújított, ezért tényleg dolgozó, normális embereknek akarja kiadni. Itt kellett volna gyanút fogni, ugyanis (utólag már okos az ember) én egyáltalán nem emlékeztem arra, hogy ilyen lakást néztünk volna, de hát mondom ez nagyon jó, írjunk vissza. 

Lényeg a lényeg, a második levélváltáskor emberünk felajánlotta, hogy elküldi a kulcsot FedEx-el, nézzük meg, és ha tetszik, akkor vegyük ki. Persze közben küldött képeket is a lakásról, gyönyörűszép, csilivili felújított, szóval tényleg patent kis lakás. Itt már azért kezdett gyanús lenni a helyzet, meg is írtam neki, hogy ilyet mi nem szoktunk csinálni, na meg, ha a lakás nem tetszik, hogy kerül vissza a kulcs, stb. De hát ha gondolja, próbáljuk meg, válaszoljon meg még 1-2 kérdést, és már mondom is hova küldje a kulcsot.

Építve a bizalmat elküldtem neki teljes nevem + itteni telefonszámom, hogy beszéljünk, ha gondolja - szerencsére más adatot nem adtam ki. Megmutattuk a levelezést helyi házigazdáinknak is, ők is a "túl szép, hogy igaz legyen" mondással éltek. Természetesen emberünk végül nem hívott, két napnyi "kemény gondolkodás" után viszont ma délután visszaírt, hogy hát gondolkodott, ez így mégsem fog menni. Viszont van egy cég, akin keresztül intézné, oda elküldi a kulcsot, mi tegyük le a foglalót (első havi bér + egy havi kaució, átszámolva több, mint félmillió forint), és miután ez megtörtént, megkapjuk a kulcsot, és megnézhetjük a lakást. Persze ha nem tetszik, visszakapjuk a pénzt. Na itt zártuk le a beszélgetést. Szóval már elnézést, de az ilyen embereknek tényleg a kurva anyját! És a szomorú, hogy mi azért nem tartjuk magunkat hülye gyerekeknek, mégis 1-2 e-mailen keresztül szinte elhittük, hogy ez valóban összejöhet. El sem képzelem inkább ezek után, a 70 éves néniket mennyire lehet "nehéz" átverni.

 

Nem baj, gondoltuk a nap végén bevásárolunk a hétvégére + lefoglaljuk a repülőjegyünket haza karácsonyra. Ryanair volt a legolcsóbb (már ha karácsony környéki repülőjegy-foglalásnál létezik ez a kategória), nosza, foglaljunk. Persze a foglalásunk el lett utasítva, körülbelül négyszer végigvittük, mind a négyszer visszadobta. Persze arról nem tájékoztatott, mi a hiba, csak a foglalás visszadobásának tényéről. Remélem holnap reggelre nem vonja le az állítólagosan visszadobott és törölt foglalások árát a kártyámról, mert akkor tényleg gáz van.

 

Szóval összegezve: azt hiszem ilyen egy szar nap Írországban. :) De hogy mégis pozitív kicsengése legyen a posztnak: azért történtek jó dolgok például ma is, elég sok minden van a fejünkben, hogy miről szeretnénk írni, valószínűleg a hétvégén majd behozzuk a lemaradásunkat!