Írország választ

Jelenlegi hazánk őshonosai ebben a hónapban választanak, így aztán úgy döntöttem, ennek örömére elkezdem túrni az internetet, és megismerem az ír politikai rendszert.

Előre szeretném jelezni, hogy próbálok magyarországi politikai hasonlóságokat felhozni, szóval előre is bocs, ha bárki kedvencét megsérteném.

A jól csengő bevezetés után nem akartam már a Tovább gomb elé extra információt írni, de azért megjegyezném, hogy igazi hatdiplomás közgazdász (is) vagyok, tehát úgy igazán nem értek ezekhez a dolgokhoz, szóval ha nagyon nagy hülyeséget írok le, akkor bocs. Írjátok meg kommentben, hamut szórok a fejemre, és kijavítom.

"Elmúltnyócév"

Szóval ahhoz, hogy a későbbieket megértsük, kell egy nagyon rövid áttekintés az elmúlt évekről. A pártokról a következő szekcióban lesz szó. Kezdjük azzal, hogy 2007-ben a Fianna Fáil és a Zöldek közösen alakítottak kormányt - ekkor az ország már 34 éve EU-tag, dőltek a pénzek, aminek köszönhetően egészen élhető kis közösség alakult itt ki.

A nagy gazdasági világválság azonban ide is betette a lábát, aminek az eredménye az lett, hogy Európa előző 20 évének legdinamikusabban fejlődő országa 2010 környékén a csőd szélére került. Nem untatnálak titeket a piszkos részletekkel (főleg, hogy én sem tudnám adekvátan elmondani, az internet bugyraiban azonban elég sok információ fellelhető róla magyarul is), a lufi 2010 táján kipukkant, amit természetesen IMF-hitel, a kormány feloszlatása, előrehozott választások követtek.

Hogy milyen lehetett akkoriban a közhangulat erre, azt talán ez a cikk elég jól szemlélteti (kicsit egyébként nekem a 2010-es magyarországi választások előtti hangulat jött le belőle).

Az elmúlt 20 évben folyamatosan a húsosfazék környékén lévő Fianna Fáil természetesen esélytelen volt, hogy kormányon maradjon, jött a nagy ellenfél, a Fine Gael, akik a Munkáspárttal szövetkezve alkottak kormányt, azzal az ígérettel, hogy majd ők itt jól elintézik az IMF-et.

Persze nem mindig megy minden úgy, ahogy azt a kampányban felvázolják (khm), az IMF-hitel visszadobására esélyük annyi volt, mint Gyurcsánynak elvegyülni a békemenetben, úgyhogy helyette jött egy 4 éves gazdasági terv. Ennek elemei között itt egy kicsit kiadást csökkentettek (értsd: kirúgások), egy kicsit bevételt növeltek (értsd: extra adók), szóval volt ribillió belőle, nem örültek a helyi amúgy alapvetően békés természetű népek. Azt hiszem Magyarországon erre használnák az emlékeim szerint néhány éve betiltott "megszorítás" szót.

Sőt, skandallum: 2015-től bevezették a vízdíjat a szemetek! Szeretném jelezni, hogy én ugyan a felvilágosult Közép-Európából érkezvén jót mosolygok azon, hogy ez mekkora baromság, de a helyieknek ez TÉNYLEG probléma! 

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a csomagnak (package, you know ...) volt eredménye, állítólag sikerült kilábalni a bajból, legalábbis 2015 végén, ide költözésünkkor már azt hallottuk a helyiektől, hogy a válságnak vége, 2016-tól jön majd a fellendülés. Úgylegyen.

Pártok

De mi ez a Fianna Fáil, meg Fine Gael, meg különben is, a Sinn Féin-t már hallottam, de ez a többi .... hát nézzük.

Fianna Fáil, azaz Egyesült Írország, a helyi konzervatívnak csúfolt párt, ők republikánusnak hívják magukat, jelentsen az számukra bármit. Az 1980-as évek közepe óta folyamatosan ott vannak az elitben, többször voltak kormányon, mint nem. Elég csúnyát buktak 2011-ben, ilyen szempontból akár az otthoni szocikhoz is lehetne hasonlítani őket. Valószínűleg nevükhöz köthető a XX. századi történelem egyetlen, magyar tankönyvekben is előforduló ír neve: Eamon de Valera, akiről szégyen-gyalázat, de ma már két mondatot nem tudnék elmondani, hogy mit is csinált, de biztosan a függetlenség kivívásában volt nagy szerepe. Ja, meg miniszterelnök is volt.

Fine Gael: a Végzet Katonái fordítást találtam rájuk, nevezzük őket kereszténydemokratának, de ne ezekre a "fura" magyar mókusokra tessék gondolni. Jelenleg ők vezetik az országot. Ja, igen, a kiejtés még véletlenül sem "fájn gél", ahogy minden tisztességes angolos mondaná, hanem "finigél / finigál" helyi akcentustól függően - ez ugyanis egy ír név. Azt még hozzátenném, hogy a Wikipedia mind az FG-re, mind az előbbiekben bemutatott F-re a "liberális konzervativizmus" jelzőt is használja.

Munkáspárt: ők a helyi szociáldemokraták (bár van külön szociáldemokrata párt is). Ugye ebben az angolszász világban elég jót mennek a munkáspártok manapság, bizonyos Tony Blair biztosan mindenkinek ismerős. Ők most a kisebbik kormányzópárt.

Sinn Féin: ez a párt, akikről a magyarországi hírekben is lehet néha hallani. Sokan az IRA-val kötik össze őket - az biztos, hogy szélsőségesen katolikusok és nacionalisták is (halmozzuk az élvezeteket ugye, amolyan jófajta kdnp-jobbik keverék - biztos nagy haverok lennénk, na). Galwayból egyébként 1922 óta nem jutott be Sinn Féin-képviselő a parlamentbe, szóval úgy látom, közkedveltek az arcok erre. Bár most állítólag van esélye egyikőjüknek, majd meglátjuk.

Zöldek: Kis párt, néhány százalékos támogatottsággal, ám ügyes helyezkedéssel ott voltak a kormányon 2007-2011 között. Persze lehet mondani, hogy egy normális választási rendszerben ez így van, a nagyok kénytelenek koalícióra lépni a kicsikkel, hogy működjön a rendszer. De hogy mindig a kicsin csattan az ostor, azt jól mutatja, hogy 2011-ben jól ki is hullottak a Dáil-ból, azaz az ír parlamentből.

AAA: A kedvenceim. Anti Austerity Alliance, azaz megszorításellenes szövetség / liga. Hát ők itt a helyi "keményen dolgozó kisemberek", hogy egy jól csengő magyarországi kifejezést használjak. Legnagyobb kampányüzenetek a "Le a vízdíjjal!". El is döntöttem, hogy ha egy ilyen kampányüzenettel jelentős szavazótábort lehet megmozgatni, hazamegyek, pártot alapítok, és ilyen üzenetekkel bombázom a lakosságot, odaírva mellé, hogy A fejlett nyugaton ez már működik! (persze ultrakonzervatív olvasók a "fejlett" szót nyugodtan cseréljék le "hanyatlóra").

Vannak még ilyen baloldali gyűjtőpártok, köztük olyan egzotikus és Magyarországon kihalófélben elemek, mint a szocialisták, de hát igazából ez említésre sem méltó, ugorjunk kérem, nincs itt semmi látnivaló.

Ahogy a fentiekből látható, itt a konzervatív és a kereszténydemokrata a két legnagyobb ellenfele egymásnak évtizedek óta, ami persze nem egy elvetemült felállás, fene tudja. Azért megnéznék egy Orbán Vs Semjén vitát, már ha előbbit lehet konzervatívnak, utóbbit pedig kereszténydemokratának nevezni.

A választási rendszer és a parlament

Írországban egész Európában egyedülálló választási rendszer van, amelynek neve a "single transferable vote". Ennek lényege, hogy minden polgárnak egy szavazata van, azonban nem csak egy embert tud megjelölni, hanem megjelölhet második, harmadik, negyedik, stb. preferenciát is. Kollégáimat kérdeztem, ők is elég bonyolultnak tartják a rendszert, inkább nem mentünk bele, hogy elmagyarázzák a számításokat. Az viszont biztos, hogy ezzel a rendszerrel a pártok állítólag élnek is, gyakran adnak "tippeket" a választóknak, hogy kiket írjanak be a 2-3-4. helyekre, hogy minél több ember jusson be a pártból, vagy neadjisten egy jó kis koalíció legyen belőle a végén. Ennek következtében állítólag egy kétharmados többségnek itt semmi esélye.

A parlament felsőházból és alsóházból áll. Az alsóházba beszavaz a nép, a felsőházba meg az alsóház. 2013-ban ugyan volt egy népszavazás a szenátus (felsőház álnéven) eltörléséről, költségcsökkentés címszóval, de végül úgy döntött az istenadta, hogy minden marad úgy, ahogy van. A szenátus feladata egyébként az lenne, hogy felülvizsgálja az alsóház által elfogadott jogszabályokat, amolyan "belső ellenőrzés" módjára. Állítólag olyan hatékonyan működik, hogy egy cikk szerint a 70-es évek óta nem akasztották meg a törvényhozást. Mondjuk ebben jelentős szerepe lehet annak, hogy tagjaik többségét a kormány nevezi ki, szóval ha ez olyan jól megy, mint Magyarországon, akkor el tudom képzelni, mekkora szerepük is lehet az ír politikai élet mindennapjaiban. Meg kell fognom egy ilyen állást ...

Következzék néhány szárazabb adat: Galway három szavazókörre oszlik, West (Nyugat), East (Kelet), és Roscommon-Galway részekre. Én simán azt hittem, keleten vagyunk, de amikor megláttam a nyugati választókerület plakátjait az utcánkban, rájöttem, hogy sanszos, hogy még mi is a nyugathoz tartozunk. Mint kiderült, ennek végtelenül egyszerű oka: ugyanis nem a város Galway oszlik három kerületre, hanem a megye. Így már minden érthető. Egyébként összesen 19/9/10 jelölt van az egyes választókerületekben, és összesen 5/3/3 hely jut nekik a parlamentben. Az alkotmány állítólag azt mondja ki, hogy minden 20-30.000 emberre kell egy bejutó képviselő. 

Érdekesség még, hogy a 38 megyei jelöltből összesen 10 független van, szóval úgy tűnik, itt nem ritkaság, hogy az országos választásokon is függetlenek indulnak el. Egy e heti újságcikk szerint a szavazók körülbelül egynegyede nyilatkozta azt valami kérdőívben (hogy ez országos, megyei, vagy városi, nem tudom), hogy az emberek körülbelül 25%-a függetlenekre akar szavazni; főleg az idősek, akik kiábrándultak a nagy pártokból. Nahát, mik vannak ...

Azt azért még elmondanám, hogy itt nincs már 3 hónappal a választások előtt megőrülve mindenki, konkrétan én a múlt hét elején tudtam meg, hogy választások lesznek - persze asszem nem vagyok a reprezentatív minta eleme ebben az országban :) Sőt, a múlt héten szerdán megjelent újságban még azt írták, hogy nincs meg a fix időpont!

Azóta ez persze kiderült, február 25 péntek lesz a napja, állítólag azért, hogy mindenki haza tudjon menni szavazni, aki akar. Megemlítettem kollégáknak, hogy mi ezt azzal az elmaradott módszerrel oldjuk meg Magyarországon, hogy vasárnapra rakjuk a választásokat - csak hümmögtek, nem igazán tudták hova tenni a dolgot. Én meg a pénteket nem igazán tudom, de hát lelkük rajta. Állítólag amúgy komolyan felmerült a február 24, csütörtök, mint választási nap, de aztán elvetették. Én ennek akkor örültem volna igazán, ha mondjuk aznapra munkaszüneti napot hirdetnek :) De sajnos nem.

Szóval a lényeg, hogy itt 3 hét a kampány, azt viszont keményen tolják: egy nap alatt az összes párt plakátja kikerült az utcánkba, néhány napja pedig már be is csengetett egy-egy aktivista, és elég lelkesen magyarázott is, amíg rá nem jött, hogy ezek itt a lakásban bizony bevándorlók, akiknek bizony nincs szavazati joga.

Mire számítunk?

Innentől már csak kollégáim elmondására, valamint a helyi újságokban / online portálokon olvasottakra tudok támaszkodni.

Az egyik legmeglepőbb elmélet, hogy még azt is el tudják képzelni sokan, hogy a választások után a két nagy párt alkot valami nagykoalíciót, és közösen kormányoznak. Hallottunk már ilyenről, de mégis furcsának tűnik ez magyar szemmel nézve. A másik kérdés, amit többen felvetnek, hogy a Sinn Féin vajon hajlandó-e koalícióra lépni bárkivel? Ez azért fontos, mert ahogy említettem már, Írországban nem könnyű egyedül akkora többséget összeszedni, hogy koalíciós partner nélkül tudj kormányozni. A Sinn Féinről fentebb írtak miatt viszont valószínűleg minden pártnak lenne sok olyan szavazója, amelyik úgy érezné, hogy szembeköpték, ha politikai kedvencei az SF-el lépnének koalícióra.

A jelenlegi kormánypárt persze azzal kampányol, hogy a reformok működnek, és ennek folytatódnia kell. Azt a mérsékelt ellenzék is nagyjából elismeri, hogy Írország valóban kifelé megy egy problémaövezetből (ezért is gondolják úgy mértékadó kollégáim, hogy valószínűleg nem lesz itt kormányváltás), de persze valamibe bele kell kötni, hogy kormányváltás lehessen, így a három fő témájuk az egészségügy, a közlekedés, a lakhatás helyzete. A baloldal (mármint a nem munkáspárti része, tehát AAA, SF) viszont teljesen mást állít: állításuk szerint a "recovery" szót használni az elmúlt évekre minimum istenkáromlás, semmiféle változás nincs itt kérem, csak a gazdagok azok, akik jobban élnek, a szegények pedig még jobban elszegényednek (hm, ezt a sztorit mintha hallottam volna már valahol ...), az ír nyelv hanyatlik, az ír emberekkel senki nem törődik, stb.

Példaként hozták fel egy cikkben, hogy Írországban a lakásvásárlások 40%-ához nem kell jelzálogot felvenni, tehát hitelmentesen kerül az új tulaj kezébe a ház, és hát mi ez, ha nem a szegény írek kizsákmányolása a mocskos kapitalisták által (na jó, ez utóbbit már csak én tettem hozzá). A másik érdekesség, hogy egy elemzés szerint az ír vagyon 27%-a a leggazdagabb egy százalék kezében van, míg az alsó 50% csak hat százaléknyi vagyont birtokol. Ebből a szakértők vonják le a megfelelő következtetéseket, én nem teszem.

Nem mondom, hogy autentikus példa, de el kell mondanom, hogy fodrásznál jártam (tudom fura ez, de igen, ezzel a hajmennyiséggel is néha el kell menni a fodrászhoz ...), ahol egy fiatal srác vett kezelésbe. A körülbelül 20 perces művelet alatt szóba került, hogy az emberek itt lázadásra készülnek, ha ez a kormány marad, mert hogy a politikusok az elmúlt években le sem tojják az embereket, gyakorlatilag az ország annyira drága, hogy az átlagembernek élhetetlen (azért elküldeném Svájcba vagy Norvégiába egy tanulmányi kirándulásra), és a nagyok csak a saját zsebüket tömik. Mondjuk ugyanettől a sráctól hallottam azt is, hogy az összes helyi kisbolt (de a lengyel boltok tutira ...) az orosz maffia kezében vannak, akik ebből a beszedett pénzből az IRA-t pénzelik, akik viszont bár veszélyesek, de legalább vigyáznak a helyi emberekre. Sőt, még azt is elmesélte, hogy ha az IRA-val kerülsz konfliktusba, akkor azok szimplán átlövik a térdedet, és senki nem fog odamenni segíteni, mert senki nem akar ujjat húzni velük. Nem tudom, ez nekem volt-e egy üzenet, hogy viselkedjek jól, vagy ezeket tényleg komolyan gondolta-e :) Szóval csak azt akartam szemléltetni, hogy itt is van azért mindenféle típusú ember, és gyanús, hogy itt is van néhány olyan szavazó, akinek valójában fogalma sincs, mire és kire is adja a voksát :)

Címkék: politika emberek