Nyár van! Nyár van?

Olyan rég volt már egy jó időjárás-jelentős poszt, hogy úgy döntöttem, itt az ideje összedobni egyet. Áprilistól kezdve felidézzük, milyen is az időjárás a kontinens nyugati végében. E mellett, megválaszoljuk a kérdést: létezik-e ebben az országban nyár, és ha igen, miért nem?

Kollégák már a télen is emlegették, hogy itt a nyárral is csínján kell bánni, és élvezni, ha jó idő van, mert a nyár itt nem az, mint amire mondjuk Magyarországon lehet számítani - nincs hetekig 30 fok felett az időjárás. Ennek persze van előnye (például nem folyik le rólad a gatya már reggel 7.30-kor, miközben munkába mész ...),de persze hátránya is, amit gondolom nem kell részletesen ecsetelnem.

Télen persze esett az eső folyamatosan, aztán egyszer csak eljött az április, amikor éreztük, hogy itt lenne az ideje valamiféle változásnak. Ez el is jött, volt egy gyönyörűszép 3-4 napunk. Aztán viszont valami elromlott, de nagyon. A már elrakott vastag kabát (Ami itt annyit jelent, hogy a kabáttartó hátsó akasztójára rakod fel. És még véletlenül sem csomagolod el egy zsákban a tárolóba, mondván, most 9 hónapig nem kell!) hirtelen újra előkerült, ismét minden reggel kénytelen voltam az esőálló nadrágot is felhúzni - és ugyanez délután is. Reggelente 5 fok körül, napközben körülbelül 10.

Erre már a helyi, edzett írek is azt mondták, hogy azért ez április második felében elég durva, ilyen azért ritkán van. A hőmérséklet még rendben volt, de az eső mennyisége az túl sok volt már nekik is. Nem vigasztaltak meg vele ...

Amikor a rokonok május elején meglátogattak minket, bizony még sapkában, sálban, kesztyűben utaztunk le a Cliffs of Moherhez, biztos ami biztos alapon. Persze a sál itt bármikor elfér a szél miatt, de a sapka és a kesztyű azért túlzás kellett volna, hogy legyen - nem volt az.

Aztán a hónap során szépen lassan normalizálódott a helyzet, és nagyjából elfogadható idő volt, átlagban 10-15 fokkal - szóval azért ez még mindig nem magyarországi időjárás. Épp valamelyik nap beszélgettük, hogy tök jó, itt gyakorlatilag a legesősebb téli hónapok kivételével egész évben elvagy egy széldzsekivel: az itt a "mindenes" viselet. Tavasszal, nyáron, ősszel, bármikor elfér - reggelente legalábbis biztosan.

Június elején meglátogattak minket barátaink, és előtte egy héttel megtörtént a csoda: verőfényes napsütés, 20 fok körüli időjárás, a leégés apró jelei a testen. Merem állítani, itt egy napsütéses 20 fok ad olyan érzetet, mint egy magyarországi 30 fok. Ennek köszönhetően megvoltak az első óceában fürdős és fagylaltevős élmények is. Mire a barátok megjöttek, addigra már majdnem egy hete folyamatosan szép idő volt, ezért fel voltunk készülve, hogy elromlik a hosszú hétvége során, amit itt töltenek. Hát nem ez történt.

A kirándulások során már a naptej is előkerült, dúshajúaknak a karja, kevésbé dús hajúaknak a fejtetője is leégett - hogy ez utóbbiak kik lehetnek, nem tudom :) Az viszont biztos, hogy meg is kaptuk, hogy mi csak hazudjuk ezt a nagyon esős és rossz időjárást azért, hogy nehogy magyarok ezrei induljanak meg Írország felé :)

Persze gondolom mondanom sem kell ... vasárnap hajnalban elmentek, aznap délután még strandoltunk egyet, majd másnap (mivel public holiday volt) is lementünk a beach-re, ám ekkor már fáztunk, így korábban haza kellett mennünk. Hétfő estétől pedig ismét szakadt két napig ... de tudom, hogy ezt az illetékesek úgysem hiszik el :)

Azóta beköszöntött az "ír nyár": ez pedig 15-20 fok közötti napi maximumot jelent, többnyire felhős idővel, amit a naponta 2-3x eleredő eső tesz még kellemesebbé. Június vége felé már megkérdeztem a többieket, hogy ez már az a nyár-e amiről beszéltek anno ... megerősítették, hogy így van, és ez így is marad egészen szeptemberig. Hát hatalmas boldogság öntötte el kis lelkemet. Viszont állítólag szeptemberben és október elején ismét lesz néhány jó hetünk - addig meg már féllábon is kihúzzuk ugye.

Egyébként az állandó esőzés nem segít a mosás / szárítás (avagy házimunka) "intézményének" sem. Mivel a páratartalom jóval magasabb, mint Magyarországon, és nyáron sem megy a lakás hőmérséklete 21-22 fok fölé, ezért a ruhák alapvetően lassan száradnak bent házon belül. Házon kívül viszont nem tudsz kiteregetni, mert biztos lehetsz benne, hogy ha mondjuk 2 órára el kell menned otthonról, a ruhák kapnak egy nagyobb zuhét. Murphy.

Ha már zuhé: szerencsére a villámlós / mennydörgós esőzések itt nagyon ritkák, tíz hónap alatt talán ha egy mennydörgést hallottam. Ennek ellenére a hirtelen jövő, és kb. öt perc alatt lezajló esőzések itt is jellemzőek a nyárra.

Ennek persze a "fejlettebb" verziója az, amikor hosszabb ideig, és olyan apró szemekben hullik valami (magyar aggyal nem találom a megfelelő szót rá, hogy mi ez ...), hogy észre sem veszed azt. Viszont amikor beszednéd a ruhákat este, akkor gyorsan rájössz, hogy azok még nedvesebbek, mint voltak, amikor kiraktad őket. Na, ez például múlt héten megtörtént velünk.

Szóval a család "női részlege" által ki lett adva az ukáz: kell egy szárítógép. Az utasítást jó vezető módjára ledelegáltam a főbérlőnek, aki látszólag támogatja az ötletet. Persze ismerjük mi már az ír "oh, persze, megoldjuk"-mentalitást, úgyhogy majd akkor hiszem el, hogy lesz szárítógépünk, ha meghozták, bekötötték, és tényleg működik. Addig meg marad az anti-esőtánc eljárása minden egyes teregetéskor.

Cserébe tegnap viszont olyat láttam, hogy azt még a Facebookra is kénytelen voltam posztolni, pedig igazán nem mondható, hogy az a típus lennék, aki életének minden mozzanatát közzéteszi a közösségi médiában: 27 fokot (!!!) mutatott az előrejelzés a mai napra - és egyébként be is jött, sőt, állítólag, holnap is hasonló lesz. Persze tudjuk, hogy az ír előrejelzés úgy készül, hogy egy tízoldalú dobokockával dobnak, és az értéket felszorozzák egy, a hónapnak megfelelő konstanssal - de azért ez már jelent valamit :)

 

Hosszú lesz már ez a poszt, szóval még mielőtt a lelkes, és kitartó olvasóközönségünk megunná, zárszóként annyit mondanék: aki nyáron akar jönni hozzánk, az lője ki a július - augusztust. Jöjjön inkább május végén - június elején (állítólag amúgy a sokéves átlagban azok a legmelegebb hetek Írországban), vagy valamikor szeptemberben. Olyan úgy sincs, hogy ha valaki itt tölt egy hetet, ne fogjon ki esőt, de akkor már legalább a maradék idő legyen szép. És a biztonság kedvéért csomagoljatok naptejet. Ja, meg sapkát és sálat. Esetleg kesztyűt. Sosem lehet tudni ...

Címkék: időjárás