Black Friday

2017-ben eljött az év, amikor minket is elért a Black Friday-őrület. Ha valaki nem tudná, gyakorlatilag ez az a nap, amikor aki él és mozog, leáraz, és megpróbálja az embereket rávenni, hogy november utolsó péntekén vásároljanak valamit. Ennek következtében a város még a szokásosnál is tömöttebb, a dugók pedig hosszabbak.

Igen, mi is vásároltunk

Emlékszem, 2015-ben, amikor kijöttünk, voltak már leárazások, de számunkra gyakorlatilag ismeretlen volt a Black Friday - legfeljebb amerikai videókra emlékszem, ahol egymást ölik az emberek valami termékért. Szerencsére itt még mindig nem jutottunk el idáig - ugyan itt is mindenki vásárol, de egyáltalán nem hasonlítható ahhoz az őrülethez, ami ott van.

Számunkra a legfontosabb szabálya ennek a napnak ez volt: ne vásárolj semmit, amire amúgy nincs szükséged. Szerencsére sikerült betartani - mivel a webáruházaknak köszönhetően messziről kerültük a boltokat. Viszont azt is tuduk, hogy néhány termékre szükségünk van, ezért az utóbbi hetekben a szokottnál is többet töltöttünk webáruházak kínálatát böngészve.

Nem, nem biztos, hogy ma látod a legjobb ajánlatokat

Összességében 4 dolgot szerettünk volna Black Friday környékén megvenni. Ebből végül egy termék esetében nem győztük kivárni, megvettünk már korábban (és mint utólag kiderült, nem lett volna akciós ezen a napon sem).

Háromból egy esetben nem lett végül kedvezmény a terméken. Ez kiválóan megmutatja, hogy attól még, hogy Black Fridayre vársz, nem biztos, hogy megkapod a terméket olcsóbban. Egy másik esetben minimális kedvezményt kaptunk, egy negyedik esetben jártunk szignifikánsan jobban, mint egyébként.

Amivel nem jártunk sokkal jobban, az konkrétan a repülőjegy volt.Mivel a jövő évi Szent Patrik-hétvégét Londonban töltjük kedves ismerősök meghívásának eleget téve, ezért már jó előre elkezdtük nézegetni a jegyeket. És mivel kedvenc légitársaságunk (Ryanair) egész hetes Black Friday akciót tart (minden nap más akció), úgy gondoltuk, majd most lecsapunk a hihetetlen ajánlatokra.

Sajnos aztán 70 euró/fő alatt nem találtunk retúrjegyet, 90 euró/fő alatt pedig nem találtunk olyat, amihez nem kell hajnalban kelni - amiről a Londonba gyakran utazók pontosan tudják, hogy mekkora rablás. A téli időszakban optimális esetben akár 20-30 euróból meg tudod járni oda-vissza ezt a utat (felutazni Dublinba konkrétan drágább). 

De azért bíztunk, hogy a hét végéhez közeledve jobbnál jobb ajánlatok jönnek majd. Hát, nem jött össze. Márciusban ugyan a legtöbb napra tényleg leárazták a jegyeket, de egyrészt ez tipikusan a "20 euróról leviszem a jegyet 15 euróra, érezd magad megtisztelve"-kategória. Másrészt azért a Ryanair sem hülye, pontosan tudja, hogy a nemzeti ünnepek környékén sokan utaznak: úgyhogy azon a napon hiába kerül háromszor annyiba a jegy, mint más napokon, ugyanúgy csak 5 eurót engedtek belőle, mint a többi napon. Úgyhogy ez nem jött be.

Ha már egyébként repülőjegy, javaslom a Fapados Info blognak ezt a posztját elolvasni arról, hogy miért is nem fogsz ki nagy akciókat a Black Friday során.

Igen, itt is megpróbálnak átverni néha

Persze még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy minden egyes alkalommal megpróbálnak átvágni a kereskedők. De azt is el kell azért ismerni, ez a nap többnyire az év során felhalmazott készlet kisöpréséről is szól. Ennek következtében általában az év során kevésbé fogyó, régebbi kiadású, alacsonyabb árkategóriájú cikkek kerülnek leárazásra, amin a 20% mínusz néha már nem sokat segít. Lásd még a fenti Ryanair-jegy, amit kiválóan el lehet adni 25% kedvezménynek!

Sikerült 1-2 olyan terméket is találnunk, ami a nagy leárazás során pontosan annyiba került, mint három héttel korábban. Tabletvásárlás okán mi konkrétan november folyamán végig monitoroztuk két ír, és két magyar webáruház kínálatát (kb. 10 terméket figyeltünk), és végül két érdekességet találtunk. Az egyik magyar webshopban egy hónapok óta 65.000 forintos tabletre sikerült ráírni, hogy 70.000 helyett most csak 63.000, Írországban pedig 160 eurós tablet lett a Black Friday napján 210 euró (igaz, hogy nem is írták rá egy pillanatra sem, hogy akciós, ezt el kell ismerni).

Azt is tegyük hozzá, hogy az egyre tudatosabb vásárlóknak köszönhetően az átverések egyre ritkábban jönnek be, de még mindig vannak sokan, akik meglátják a mínusz 25%-ot, és már nyomják is a vásárlás gombot, mint az őrült.

Szóval ezen a téren nincs nagy különbség sem az ír és a magyar kereskedők, sem a vásárlók között.

 

Igen, azért aki keres, az talál

Viszont találkoztunk egy-két tényleg jó kedvezménnyel: 90.000-ről 65.000-re levitt Samsung, 65.000-ről 50.000-re levitt Huawei, 350 euróról 250-re levitt Huawei tablet.

Vagy éppen a kondibérlet, amit a Black Friday keretében most 430 helyett 350-ért tudtunk megvenni egy évre. Ez azért egész korrekt. Ez persze ugyanúgy 20%, mint a fentebbi leárazások egy része - de nem mindegy, hogy mondjuk 900 euró helyett költesz 700-at, vagy 20 helyett 15-öt.

De láttunk tényleg jó Ryanair jegyeket is: csak éppen a holtszezon közepére, vagy amikor nekünk épp nem jó. Például egy január végi hazaúttal, február eleji visszaúttal Budapestet meg lehetett volna járni 55 euróból fejenként. Ilyenre még nem láttunk példát, ha 100 euró / fő-ből ki tudjuk hozni a Dublin - Budapest utat télen, már nagyon örülünk. Nyáron ugyanez 150-200 euró körül mozog.

 

 

Igen, itt is van idióta termék

Azt is említsük meg, hogy manapság már a Black Friday nem csak a tech kütyükről, vagy a repülőjegyekről szól - néhány igazán "különleges" ajánlat is befutott.

Az egyik ír benzinkút például "99 percig 99.9 cent" akciót hirdetett néhány kútjánál. Ez azt jelenti, hogy az egyébként 130-140 cent közötti benzinárat leviszik 99.9 centre egy adott 1.5 órás intervallumban. És mivel az írek többsége sem atomfizikus, bizony beálltak a sorba. Mivel érveltek? Hát azzal, hogy egy 50 literes tankolással (ez volt a limit / fő) 20 eurót lehet spórolni!

Tök jó, nem? Szerintem nem: 20 euró itt körülbelül 4 sör a kocsmában, vagy egy főétel + üdítő az étteremben. Tehát értéke nem sok. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a legközelebbi benzinkút innen kb. 20 kilométerre van, a benzinkút előtti dugóban pedig állítólag 5 kilométeres kocsisor alakult ki - akkor már nem is olyan jó offer az a 40 cent kedvezmény literenként. Körülbelül egy órát sorban állsz, és mondjuk ha 15 eurót keresel óránként (aminek integethetsz, hiszen nem dolgozol), és mellé még megveszel egy szendvicset + egy kávét a Costa Coffee-ban, hogy elüsd az időt, amíg vársz, máris oda a kedvezmény.

Ennek ellenére persze az emberek mentek, mint a birkák - a benzinkút-hálózatnak pedig napokkal korábban a közlekedési hatósággal kellett egyeztetnie, hogy melyek azok a kutak, ahol egyáltalán elindulhat az árusítás, és a dugók nem fogják megölni az ország közlekedését. Hihetetlen ...

 

De mostanában már a közszolgáltatók is megpróbálják kivenni a részüket a jóból: az egyik áramszolgáltató például azzal hirdette magát, hogy ha ezen a hétvégén mész át hozzájuk, akkor két évig, hétvégente féláron kapod az áramot! Ti sem hagynátok ki, ugye? :)

 

Persze e mellett megvoltak a "szokásos" leárazások is, ahol minden termék 20% kedvezménnyel volt kapható (apróbetűs rész: MAJDNEM minden termék , LEGFELJEBB 20% kedvezmény). És persze elindultak már a karácsonyi leárazások is. Úgyhogy mostantól kezdve őrület várható a városban hétvégente.

 

 

Összegezve, ha épp novemberben van szükséged van valamire, amire tudsz egy kicsit várni, szerintünk érdemes lehet kivárni a Black Friday-t. De a biztonság kedvéért érdemes figyelni az árakat előtte, nehogy a 20 eurós termék végül felmenjen 50-re, és aztán boldogan vedd meg 50% kedvezménnyel 25 euróért.

Ha viszont nincs szükséged valamire, akkor csak a Black Friday kedvéért nem érdemes idegeskedni azon, hogy "jaj, ez most kiváló ajánlat, vajon megvegyem-e?". Ráadásul brit tudósok kimutatták, hogy a legjobb ajánlat hajkurászása felesleges stresszt, és ez által vérnyomásemelkedést okozhat. Szóval csak óvatosan - mi is azt tesszük :)

Címkék: repülés vegyes