Hírek, avagy visszatértünk

Micsoda, hogy ez a blog elsősorban mégiscsak Írországról szól? Jogos. Akkor most röviden beszámolunk arról, mi történik körülöttünk az ír mindennapokban.

Időjárás-jelentés

Mi már nem fogunk változni, ezzel kezdünk. Az a helyzet, hogy az elmúlt 3 év magasan legrosszabb telén vagyunk túl. Viszont néha azért jó a szomszédokkal beszélni, mert tősgyökeres helyiek véleményét is meghallgathatjuk erről. Márpedig ha már egy kb. kora ötvenes ír hölgy is azt mondja, hogy élete egyik legrosszabb telén van túl Írországban, akkor az jelent valamit. Mindenki panaszkodik körülöttünk.

Április elején még voltak olyan napok, amikor 0 fok körüli reggeli hőmérsékletben indultam el dolgozni. A nászút után aztán végre lekerült a nagykabát, a reggeli hőmérséklet akár kétszámjegyű is volt néha, de még így is volt egy olyan hét, amikor maximum 6 fok volt reggelente. A délutáni maximum 12-13 fok volt - de legalább az eső keveset esett.

A népi bölcsek viszont azt ígérik, hogy a borzalmasan hosszúra nyúlt tél után kiváló nyarunk lesz. Állítólag van egy "orákulum" Donegal megyében, akinek többnyire bejönnek a tippjei, és ő idén júliusra és augusztusra dögmeleget (gondolom ez kb. 20 fokot jelent) ígér.

Reméljük. Igazán szép volna az ír időjárástól, ha idén nyáron még megajándékozna minket egy kis jóidővel.

Népszavazás

Bizony, a legnagyobb hír az, hogy népszavazásra készül az ország. A nagypénteki alkoholtilalmat feloldó posztban már röviden megemlékeztünk róla:

"Írország az utolsó olyan ország a kontinensen, ahol az abortusz még mindig tiltott. Erről is népszavazás lesz, május 25-én: a cél, hogy eltöröljék a "nyolcadikat", vagyis a 8. alkotmánymódosítást, amely erről rendelkezik. "

Persze beindult a kampány, mindkét részről. Mi magunk ugyan ír állampolgárság híján nem szavazhatunk, de szerencsére azt senki nem akadályozza meg, hogy leírjam a véleményem. Ez egy középkori, elmaradott, buta törvény, amely nők százezreinek életét teszi tönkre, rosszabb esetben nyomorítja vagy neadjisten öli meg őket.

A legismertebb eset, amely fellángoltatta ezt a vitát 7 évvel ezelőtt pont itt Galwayban történt. Egy indiai nőnek komplikációk léptek fel a terhesség 17. hetében, ám a helyi idióták az alkotmányra hivatkozva 4 napig hozzá sem nyúltak a nőhöz, mivel a baba még élt. Szegény nő három nappal később elhunyt. Elég borzalmas dolog ez, inkább csak idelinkelek angolul, és magyarul is egy-egy cikket. Röviden a lényeg: mivel a szívhanggal rendelkező baba már egy életnek minősül, ezért semmit nem tesznek az anyáért, amíg a baba szívhangja hallható - hiszen hogyan is dönthetnék el, hogy melyik élet a fontosabb. Idióták.

Elég érzékenyek vagyunk erre a témára, főleg, hogy sajnos nem egy ilyen esetről lehet itt hallani, és ismerőseink tudják, hogy mi is családalapításban gondokodunk. Többek között viszont az elmúlt években tapasztalt "ír orvoslás" (szerintem néhány honfoglalás kori magyar táltos pontosabb volt ...) is arra késztet minket, hogy ne itt akarjuk ezt megtenni. De ez már spoiler, erről majd egy külön posztban mesélünk.

Szóval mi borzasztóan reménykedünk abban, hogy ez az idióta, elmaradott törvény hamarosan oda kerül, ahova való: a történelem szemétdombjára. Minden nap hazafelé látom a plakátokat, miszerint egy 22 hetes baba már tud ásítani (hagyjuk hogy erről mi a véleményem), vagy hogy Angliában minden ötödik terhesség abortusszal végződik (ja, Hollandiában meg mondjuk nem - ez olyan, mintha azzal érvelnénk, hogy ha a szomszédban nem tökéletes a demokrácia, akkor nálunk sincs szükség rá), és elborzadok.

Gondolom sokkal jobb az a gyakorlat, amit az írek évszázadokon át követtek, hogy a fogyatékkal született gyermekek jó részét árvaházba adják. Többek között ennek köszönhetőek az olyan gyermek tömegsírok, mint amilyet mi is láttunk Connemarában, vagy amilyet tőlünk 30 kilométerre, egy régi gyermekotthon területén fedeztek fel, majdnem 800 kisbaba maradványaival! De az biztos egészséges, hogy az Európában a nem az anyaországban elvégzett abortuszok 70%-át Írországban végzik el, és több tízezer nő ment külföldre az utóbbi 40 évben azért, hogy megszakítsa a terhességét. 

Ez a téma külön posztot érne, de mivel nem akarjuk még jobban belelovallni magunkat, ezért ezt most itt inkább befejezzük: és bízunk abban, hogy az ír emberek okosak lesznek, és eltörlik ezt a végtelenül buta pontot. És igen, tudom, hogy nem a legracionálisabban érveltünk, de nem érdekel. Ti sem szavazhattok, és mi sem, szóval úgysem változtat semmin. Le a középkorral, le azzal, hogy emberek életét tesszük tönkre azzal, hogy olyan gyermekek megszülését követeljük meg tőlük, akiknek sajnos esélyük sincs a normális életre! Ezt még ajánlom megnézésre, sokakat ti is fel fogtok ismerni, nem kell hozzá itt élni.

Méhnyakrákszűrés

Beszéljünk még egy egészségügyes hírről, ami az utóbbi hetekben megrázta az íreket - több mint 200 nőről derült ki ugyanis, hogy a 2010-es évek elején tévesen kaptak negatív diagnózist egy olyan szűrésen, amely ha pozitív eredménnyel jön vissza, gyanítható a méknyakrák. Vagyis korai stádiumban, amikor ez a betegség még szinte teljesen gyógyítható, nem találták meg a problémát - évekkel később, a következő szűrés idején pedig már késő volt.

Persze a legnagyobb felháborodást az a rész váltotta ki, hogy miután kiderült, hogy valami gond van a szűrőprogrammal, annak gazdái azt javasolták az orvosoknak, hogy ne szóljanak a pácienseknek - nagy részük már úgysem megmenthető. Gratulálok.

Mivel továbbra sem hírportálként üzemelünk, ezért aki magyarul bővebb információra kíváncsi, az olvassa el ezt a cikket. Aki pedig részletesebben, angolul akar olvasni az eseményekről, ezt nézze meg. Én inkább a helyi hatásokról szeretnék most egy kicsit beszélni. 

Az biztos, hogy a helyi kormánynak ez a botrány körülbelül annyira jött jól, mint egy nagy, kerek púp a hátukra. Az is biztos, hogy ennek hatására ismét fellángolt a vita az ír egészségügy helyzete körül. A felszínen ugyanis látszólag minden rendben van: szép kórházak, magas várható élettarttam. Az ír egészségyügyi rendszerről itt írtunk biztosítási szempontból, itt pedig személyes élményeinkről.

Ám valójában az ír egészségügy egyáltalán nincs olyan jó helyzetben: Írországban mindenkinek van legalább egy sztorija arról, hogy őt magát, egy családtagját, vagy egy ismerősét hogyan kezelték félre - jobb esetben csak kisebb, rosszabb esetben nagyobb problémával. Röntgenfelvételek félreértelmezése, elavult gyógyítási módszerek, Google-orvoslás. Van itt minden. És akkor még a terhességekről nem is beszéltünk, az előző pontban leírtak alapján sejthetitek: genetikai vizsgálatok teljes hiánya (úgyis megszülöd), az anya életének semmibevétele. Nem folytatom.

Nekünk is javasolták, hogy ne menjünk haza évente méhnyakrák-szűrésre, itt is meg lehet csináltatni. Először volt egy kis ódzkodás, de többek között az az érv meggyőzőnek bizonyult, hogy itt nem kell évente szűrést csináltatni, elég három évente is. Hát, ezek után át fogjuk értékelni ezt ...

Cukoradó

"Vidámabb" téma, cukoradó. Gondolom a posztjaink nagy részéből már mindenki rájött, hogy nem vagyunk a jelenlegi magyar hatalom puszipajtásai, de azt el kell ismerni, ha vannak jó döntéseik: márpedig a népegészségügyi termékadó ebbe az irányba mutatott.

Május elsejével - na nem mondom, hogy a magyar példa alapján - az írek is meglépték ezt. Az adót minden olyan nem alkoholos italra kivetik, amelyben a hozzáadott cukor mennyisége legalább 5 gramm 100 milliliterben. Két kategória van: 5-8 gramm között, és 8 grammtól felfelé. A tejtermékek, hozzáadott cukor nélküli termékek nincsenek az adó hatálya alatt, a többi, bennük található egészséges összetevő miatt 

Az alábbi kép egész jól összefoglalja az adó mértékét, néhány példával:

tax.jpg

Annak, aki esetleg nem érti: 8 gramm felett 30 cent, 5-8 gramm között 20 cent literenként.

 

Ez azt jelenti, hogy egy 1.75-ös kóla körülbelül fél euróval drágul, míg egy fél literes üdítő 15 centtel. Azt nem mernénk állítani, hogy a boltokat különösebben meghatotta ez az adó, én a múlt hét végén is láttam ugyanolyan cukrosüdítő-akciókat, mint eddig. Ezekről itt meséltünk bővebben.

Persze ne legyünk álszentek, mi magunk is ugyanúgy megvesszük ezeket, heti egy 0.33as üdítőt mi is megiszunk. Viszont szerintem ez egy jó irány, igenis valahogy vissza kell fogni ezek fogyasztását. Nekem például rengeteg kollégám sztenderden kólát iszik az ebédhez.

A helyi diabétesz szövetség üdvözölte a döntést, leírásuk szerint az elmúlt 40 évben, globálisan, tízszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek és tinédzsereknek a száma, akik diabéteszben szenvednek. Nem tudom megmondani, hogy ez 100%-ig igaz-e, a honlapjukról másoltam. De ha igaz, akkor nagyon durva.

 

Zenei élet

Beindult a "fesztiválszezon" - persze ez is olyan íresen.

A galwayi bezárt repülőtéren könnyűzenei fesztivál lesz, idén első alkalommal. Example koncert, Rudimental DJ Set, UB40 a fő headlinerek, szóval azért még nem egy Glastonbury :)

Érdekesség, hogy ez egy helyi SZIN + Deja Vu fesztivál keveréke. Az első nap inkább a fiataloknak kedveznek sok ír bandával + a két sztárfellépővel, a második napon pedig inkább az idősebb generáció régi, kedvenc zenekarai lépnek fel.  Mivel a hosszú hétvégére időzítették, nálunk pedig arra a hétvégére családlátogatás van betervezve, így ezúttal ezt kihagyjuk. Examplet már amúgy is láttuk a SZIN-en, Rudimentalt gyanítom lesz még alkalmunk meghallgatni valahol, az UB40 nem a mi világunk, az ír könnyűzene meg még nem ütötte át azt a bizonyos falat nálunk.

A fesztivál amúgy mindkét napon délután 2 és este 11 között lesz látogatható, szóval azért ez nem egy hajnali 6-ig tartó ereszdelahajam :)

 

Most hétvégén pedig egy másik "minifesztivál" lesz. Ed Sheeran ugyanis dupla koncertet ad a város legnagyobb stadionjában szombaton és vasárnap. Nem túlzás, de a fél város le lesz zárva, gyakorlatilag a nyugati városrészt egy az egyben ki kell majd kerülni. A belvárosban pedig a hétvégén DJ setek, tribute bandek, hasonmás-verseny, Ed Sheeran stílusában játszó utcazenészek, Ed Sheeran témájú kirakatok, és még sok más egyéb lesz. Még meglátjuk, kell-e ez nekünk. A koncertre szerettünk volna menni, de úgy lemaradtunk a jegyvásárlásról, mint a borravaló.

 

Ezek voltak a fő híreink. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a poszt még nem feltétlenül rólunk szólt - de ne aggódjatok, jön majd az is. Vannak terveink, úgyhogy mostantól szokásosan heti 1-2 alkalommal jönnek az újabb és újabb írások. Szóval nézzetek vissza időnként! :)