Kezdő lépések

Avagy mi minden kell ahhoz, hogy névleg teljes értékű, Írországban élő embernek vallhasd magad. 

PPS szám

Erről a tegnapi poszt szólt már néhány szót, gyakorlatilag mindennek ez az alapja. Két papír kell hozzá, egy fényképes igazolvány, és egy igazolás arról, hogy Írországban élsz. Ez utóbbi a trükkös, hiszen két opciód van: megérkezés után vagy átmeneti szálláson laksz, ahol nem biztos, hogy kapsz egyből igazolást a lakhatásról; vagy találsz egy albérletet, amit ki is veszel, ez viszont elég kockázatos. Hogy miért? Általában egy évet kell aláírni, első hónap + egy havi kauciót kell letenni, és ha korábban elmész, a kauciót bukod, ami bizony itt majdnem 1000 euró. A további meglepetésekről lentebb.

A probléma, hogy amíg nincs PPS számod, minden bevételed után 40%-al adózol - cserébe, amikor megkapod, visszautalják az addig extrán elvett pénzt. Mi ezzel most úgy számolunk, hogy ez lesz a karácsonyi ajándékunk :)

Ír bankszámla

Hiszen a legtöbb cég nem utalja el bárhova a fizetésed, legyen csak egy ír számlaszámod - mondják ők. Ezt végre sikerült a héten elintézni. Ami szükséges hozzá, az egy igazolás a cégedtől, hogy van bevételed, lesz mit tárolni rajta. Mint kiderült, azért ez nem pont ennyire egyszerű.

A cégem már kiköltözésem előtt elküldte nekem azt a papírt, amit majd a banknál be kell mutatnom, így gondoltam nyert ügyem van. Már első munkanapom előtt bementem hozzájuk, és mondtam, hogy van céges papírom arról, hogy itt dolgozom. Válasz: ezen a papírom nincs elég információ, tegyenek még rá 2-3 dolgot, olyanokat mint lakcím (én nem tudom, ezeknek ilyen lakcím-fétisük van itt), születési dátum. A lakcím érdekes volt, hiszen én bediktáltam az átmeneti lakcímet a cégnél, azok ráírták a papírra, és ennyi. Persze felmerülhet a kérdés, hogy ez PPS-számnál miért nem megy így: állítólag azért, mert ott ezt vissza is ellenőrzik, és megkeresik a bediktált cím tulaját, tehát mielőtt megadod ott is, ezt érdemes vele megbeszélni. Aztán hogy tényleg visszaellenőrzik-e, nem tudjuk, mi így hallottuk.

Na de, lényeg a lényeg, ezt is elintéztem (illetve HR elintézte, legyünk korrektek), visszamentem a bankba: aztán PPS száma van-e, kérdezték? Mondtam, hogy az még folyamatban. Jött is gyorsan a válasz, hogy hát akkor nem lehet. Mondom olyan nincs, van upgradelt céges papírom, olyan amilyet kértetek. Végül ez a papír ütötte a PPS számot. Így már van bankszámlám elvileg. Most jelenleg arra várunk, hogy megjöjjön a PIN kód és a bankkártya, ezeket ugyanis két külön körben küldik ki, biztonsági okokból.

Néhány szó még a számlavezetésről: negyedévente vonnak, 4.5 euro a számlavezetési díj, illetve minden tranzakció után 0.3 euro, ha nincs legalább 2.500 euro a számládon. Egyébként minden 0 forint (akarom mondani euro). Szóval ezt mindenképpen megoldjuk valahogy.

Ír telefonszám

Erre leginkább a helyi ügyintézés miatt van szükséged. Természetesen (ma már ez természetes, egyébként ebbe mi sokáig bele se gondoltunk, egy kedves kollégám mondta otthon, hogy anélkül ne induljunk el) kisüttetett mobilokkal kell kijönni, mivel itt a Magyar Telekom "relatíve kevés" helyen érhető el. Van Vodafone, Meteor, Three, meg Tesco Mobile, meg még biztosan sok más, de ezek ugranak be elsőre. Így aztán otthon fogtunk egy-egy telefont, és kisüttettük, azokkal jöttünk ki.

Ez ment egyébként a legsimábban, már a megérkezésünk utáni második napon megvolt mindkettőnknek. Bementünk egy szabadon választott Meteor üzletbe, ahol megkaptuk a SIM kártyákat (ingyen), és kötöttünk havi előfizetést is, hűségidő nélkül. 15 euro / hó, cserébe 1 GB adatforgalom, 100 ingyen perc + 50 ingyen sms hálózaton kívül. Ja, hálózaton belül minden ingyen. Mondták hogy az adat lehet picit kevés lesz. Mondtam, hogy egyet se aggódjatok barátaim, otthon 200 MB volt, valahogy csak kihúzom az ötszörösével (tudom, több mint ötszöröse, mert 1024/200 ...)

Sajnos az otthon kisüttetett egyik mobilunk úgy tűnik kezdi megadni magát: az aksi töltés nélkül 2 órát bír. Elég kemény logisztika megoldani, hogy a megfelelő időben bekapcsolva legyen, és még használni is tudjam. Még nagyobb gond, hogy névleg hiába okos a telefon, semmilyen alkalmazás nem megy fel rá, és az emaileket is csak akkor tudom elolvasni, ha direktben megnyitom a Gmailt böngészőből. E mellett az SMS-ek sem akarnak elmenni és megérkezni, de legalább van webSMS, ami viszont működik. Ezt egyébként úgy kell elképzelni, mint otthon a megboldogult 777sms-t. Havonta 350 SMS van ingyen belföldre, és néhány még állítólag külföldre is, de ezt nem próbáltuk. Tehát tulajdonképpen minden használható a mobillal, csak elég korlátozott módon. 

Ha jól emlékszem, körülbelül havonta 5 eurot kellene rátenni (és egy kétéves hűségnyilatkozatot) ahhoz, hogy egy iPhone5C-t is adjanak mellé grátisz, úgyhogy kezdek elgondolkodni azon, hogy a Windows Phone-t lecserélem a szifonra. Meglátjuk.

 

Ha mindezek megvannak, akkor nagyjából elmondhatod, hogy elindultál. Persze mindezek mellé nem árt, ha munkád is van, de ez egyébként is szakmánként változik, másrészt most nem ez a téma. Ezek után már "csak" a lakhatást kell megoldani. Ez volt az, ahol tudtuk, hogy a legtöbb újdonság fog érni minket, és valóban nem lepődtünk meg, bőven van meglepődés :)

Lakhatás

Szóval a lakhatás az itt jelenleg úgy néz ki, hogy van X szabad lakás, és kétszer annyi bérlő (legalábbis egy ingatlanos elmondása szerint). Mindez azért, mert most kezdődött még el az egyetemi szezon, az egyetemisták próbálják maguknak megtalálni az ideális helyet, ezért október elejéig problémás lakást találni. Ettől egy picit meg is ijedtünk, nekünk ugye október közepéig van átmeneti szállásunk, de szerencsére az utóbbi napokban már mi is tapasztaljuk, hogy egyre több a lehetőség.

Cserébe a bérlemények ennek megfelelően jó drágák. Leginkább itt két nézet dívik: vegyél autót, költözz ki vidékre, lakj olcsón, és járj be minden nap. Vagy lakj a város területén, legyen drágább, de cserébe fogj ki egy jó kis külvárosi helyet, ahol megvan a nyugalmad, de relatíve közel (~5 kilométeres kör) vagy mindenhez. Mi ez utóbbi mellett tettük le a voksunkat. Egy jó magyar mondással érve, amit megnyersz a réven (olcsóbb bérleti díj), azt elveszted a vámon (autó kezdeti költségei, naponta kétszer autóban ülés a dugóban, esténként mindentől távol, autó nélkül pedig horribilis árú tömegközlekedés vidékről, és alig járó buszok). Embere válogatja, mi úgy gondoljuk, a városi megoldás lesz a jobb.

Előzetes kalkulációval úgy számoltunk, hogy körülbelül 700 euró lesz a havi bérleti díj, és még 200-300 a rezsi (tömegközlekedéssel, telefonnal együtt), így havi 1000 euróból ki lehet hozni az alapokat. Hát, ez lassan kezd megdőlni. A lakások havi bérleti díja inkább 800 euró körül van, a tömegközlekedés havi 140 euró, telefon havi 30, és akkor még most jön a rezsi. Megpróbálunk a céghez közelebb helyet keresni, hogy ne feltétlenül kelljen havi bérlet, hanem csak akkor vegyünk jegyet, ha kell (itt a havi bérlet 70 euró, az egy irányú menetjegy 2 euró, a napijegy 4 euró, tehát jobban megéri ez utóbbi, ha nem kell naponta buszoznod).

Na de, a rezsi. Érdekes, hogy Írország Európa talán utolsó olyan országa, ahol az emberek nem fizetnek a vízért. A város is tele van "Say No 2 Water Meters" és hasonló feliratokkal, ugyanis épp mostanság akarják itt felszerelni a vízórákat. Ha jól értettem a problémát (aztán lehet hülyeséget beszélek), hogy van egy ír állami vállalat, amit az emberek szerint privatizálni akarnak, és mi az már, hogy ők egy cég zsebét tömjék a vízdíjjal - mocskos imperalizmus, mondja erre az egyszeri kelet-európai :) A másik probléma meg, hogy ők úgy gondolják, azzal, hogy megvették a lakást, és fizetik az adókat, azzal ők már fizettek egyszer a vízért, és nehogy már kétszer kelljen fizetni érte. Kifacsart egy gondolkodás ez, na. Akit jobban érdekel, az a megfelelő keresőszavakra biztosan talál még további cikkeket: a lényeg, hogy nekünk ez a rezsiben nem lesz benne.

Cserébe a többi elem jól meg tudja dobni az árakat. Itt Galwayben úgy tűnik, hogy leginkább kétféle fűtés van: olaj- és villanyfűtés. Ez utóbbira azt mondják, érdemes jó messzire elkerülni. Főleg télen iszonyú drága, cserébe fűtőértéke nem sok van. Egy egyszobás stúdió apartmanban lehet értelme, azt pillanatok alatt felfűti, de egy nagyobb apartmanban, netán egy sorházas házban esélytelen. Az olajfűtés meg úgy működik, hogy a kert végében áll egy 500 literes tartály, abban van a gázolaj vagy a kerozin. Amikor az kifogyóban van, akkor szólsz a cégnek, az hozza az újabb adagot, Te kifizeted (500 liter állítólag 300-350 euró körül van), és onnantól ismét van fűtésed - állítólag ez hónapokat is kibír, viszont figyelni, mert ha nincs olaj, nincs fűtés. És persze dohányozni sem kell mellette, mondjuk ez nekünk soha nem volt probléma :) Ja, és persze a vizet is ilyen módon melegíted fel. 

Szóval itt a központi fűtést el lehet felejteni, a radiátorod akkor meleg, amikor Te magad bekapcsolod a fűtést. Épp ezért van, hogy az emberek általában napi néhány órára nyomják be, így lehet spórolni. Állítólag az áram díja is különbözik éjszaka, mint nappal, ennek még nem jártunk utána. Mindenesetre azon gondolkodtam, hogy lehet meg kéne keresnünk Lagzi Lajcsit némi rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hátha tud segíteni :) (mert azért figyeljük az otthoni fontos híreket)

És akkor még ott van az internet + TV-díj, ami ezekhez képest már valószínűleg aprópénz lesz.

De hogyan megy a lakáskeresés? Van rengeteg agency, de a legfontosabbak talán mégis a daft.ie, myhome.ie, rent.ie honlapok, és persze a helyi hirdetési felületek. Ezeken érdemes naponta többször végigfutni, hiszen a legjobb lakásokat állítólag pillanatok alatt elviszik. Ha tetszik egy lakás, akkor írsz a hirdetőnek, aki aztán vagy visszaír, vagy nem (kb. 50% az arány, nem tudom, ez azért van-e mert a Tibor nem éppen tradicionális ír név), és ha igen, akkor jön egy személyes megtekintés, ami után döntesz. Nekünk holnap lesz az első ilyen, ha lesz értelme, majd írunk egy élménybeszámolót róla.

Szóval a kezdeti költségek magasak, de cserébe a kaja ára hasonló az otthonihoz (például 7.5 eurós kiló árért olyan sonkát találtunk, hogy 10 ujjunkat nyaljuk utána), de erről majd egy későbbi posztban. És hát persze a legfontosabb, hogy a fizetésed lehetővé teszi, hogy mindezeket megengedd magadnak, és még mellette spórolni is tudjál - legalábbis mi most így kalkulálunk.