Behavazva

Na, a mai poszt biztosan tartalmazni fog néhány olyan dolgot, amit még nem láttatok itt a blogon. Az előző posztban megírtuk, hogy jön a hideg, de hogy őszinték legyünk, nem vettük túl komolyan. Pedig tényleg megjött. Nem is akárhogy.

A brit szigeteken csak Beast from the East (keleti szörny)-nek nevezett jelenség fő tünete az volt, hogy ezúttal a megszokottól ellentétes irányból, északkeletről érkezik hideg levegő a térségbe. Akit bővebben érdekel a meteorológiai háttér, ide kattintson. Ennek köszönhetően először észak, valamint Dublin és környéke kapott a jóból, hozzánk egy nappal később, körülbelül csütörtök éjszaka érkezett meg.

Persze azért ez még mindig nem a magyarországi hideg, de itt végtelenül szokatlan, mínusz 4-5 fok volt és van, napközben is. Szerdán már igen-igen fáztunk, de akkor még csak egy kis hóesés volt, és nagyjából minden járható volt. Persze keleten már ekkor is jöttek jelzések arról, hogy leálltak tömegközlekedési szolgáltatások, a dublini elkerülőn ottragadtak az autók, és hasonlók. Habár minket is megkértek kedden és szerdán is, hogy hozzuk haza a laptopot, hogy tudjunk otthonról dolgozni, én ekkor ezt még nem vettem komolyan. Keletről jöttem, sétálni egy kis hóesésben is tudok, a cég 10 percre van, nem kéne, hogy gondot okozzon.

img_20180228_082406.jpg

Ez volt a szerda reggel ... még sima ügy

Aztán szerda éjszaka ide is megjött az erős havazás, csütörtök reggelre pedig 2-3 centis, összefüggő hótakaró borított mindent. Ez már rekordközelinek minősül itt az Atlanti-óceán partján. Galwayben ugyan láttunk már havat, de az ahogy jött, úgy el is olvadt. A helyiek is meséltek már igen kemény télről (2010), de az inkább jég volt, semmint hó. Sokan életükben most látnak először ekkora havat: utoljára hasonlót 1982-ben éltek meg a helyiek, ám akkor januárban, nem márciusban.

Úgyhogy csütörtök reggel már 7.30 körül megkaptuk az SMS-t, hogy ma dolgozzunk otthonról, elsősorban azért, mert délutánra maga a vihar is megérkezik a nyugati partra. Nekem persze be kellett sétálnom a laptopért. Úgy voltam vele, ha már ott vagyok, bennmaradok. Végül a 20 fős projektünkből hárman jelentünk meg az irodában, és úgy általában is az emberek kb. 10%-a volt benn. Mindenki más otthonról dolgozott. Ritka nyugodt nap volt ez odabenn :)

Nézzünk néhány képet a csütörtök reggeli állapotokról. 

img_20180301_070343.jpg

Napfelkelte előtt

img_20180301_074641.jpg

És után

img_20180301_075154_1.jpg

img_20180301_075656.jpg

Ez ugyan egy olyan helyen készült, ahol összefújta a havat a szél, de körülbelül ekkora hóréteg volt a mi utcánkban is azon a részen, ahol nem jártak az autók

img_20180301_075718.jpg

Nem volt nagy a gyalogos forgalom a céges parkolóban :)

 

Aztán napközben sorban jöttek a hírek: vörös riasztás az egész országra, a Dublin Airport leáll, a helyi tömegközlekedés leáll, az iskolák bezárnak (vagy már ki sem nyitottak), posta leáll, a szolgáltatók bezárnak. A legfrissebb hírek szerint már az is lehet, hogy az iskolák hétfő reggel sem tudnak újra kinyitni, mivel a keleti országrészben még holnap reggelre is erős havazást várnak.

Persze az éttermek sem nyitottak ki, így házhozszállítás sem volt. Ez a boltok bezárásával párhuzamosan azért okozott jelentősebb problémát, mert az írek a mi tapasztalataink szerint jóval alacsonyabb százalékban főznek otthon, mint mi magyarok. A legtöbb ételt vagy félkészen a boltból szerzik be, vagy elmennek valahova enni.

Gyakorlatilag ugyanaz történt, mint Ophelia idején - szépen lassan leállt az ország. A nyugati és északi részről ekkor helyenként már 10-20 centis hóról érkeztek jelentések, a vihar megérkezését pedig délután 4-re jósolták a városba. 10 körül pedig mi is megkaptuk az e-mailt: az irodaház 13.00-kor bezár, mindenki hagyja el az épületet addig, és hétfő reggel 8-ig dolgozzon otthonról.

Kiváló: 12.30-kor hazaindultam, ekkor már sűrű pelyhekben, folyamatosan hullott a hó - de még ekkor sem éreztem vészesnek a helyzetet. Hazafelé megnéztem, ahogy egy autós driftelget az egyik irodaház üres parkolójában - most aztán kihasználhatták a lehetőséget azok, akik ilyen jellegű adrenalinlöketre vágynak.

Igazából akkor realizálódott bennem, hogy itt tényleg őrültek háza van, amikor betértem a mellettünk lévő boltba, hogy valami ebédet vegyek magamnak. A bolt gyakorlatilag közösségi találkozóhellyé vált. Az összes pénztár nyitva (máskor délben legfeljebb 1-2), minden pénztárnál legalább 4-5 ember áll sorban. Kenyér, tej teljesen kifogyott. Tehát nem arról van szó, hogy már csak a drágább fajta volt, vagy bármi ilyesmi: teljesen kifogyott!

 

Ilyenkor áldom az én feleségem, hogy mi a kenyeret itthon sütjük; sima tejet pedig minimális mennyiségben fogyasztunk, maradunk az egészségesebb változatoknál. Így ránk igazából semmilyen hatással nem volt a "bolt-para" - persze tudom, egy 4-5 fős családnál ezt már nehezebb lehet megoldani.

img_20180301_124712.jpg

Szomszédaink megörülve a hosszú hétvégének, hóembert építettek a ház előtt

A boltok többsége 15 órakor bezárt, és ma reggelig nem is nyitottak ki újra. Csütörtök délután és pénteken se Aldi, se Tesco, se Lidl, se Dunnes, se semmi. Egyedül a kisebb boltok nyitottak ki pénteken délután 1-kor - de persze friss árut ők sem kaptak.

Az ír közösségi média mindenesetre már szerda óta a kenyér és a tej hiányából csinál viccet. Az egyik videóben a kenyérárusok, mint drogdílerek jelennek meg; a Facebook Marketplace tele van kenyér-hirdetésekkel; és persze az elmúlt napokban a közösségi médiában a "hamarosan Írországba költöznék" posztok alatt is az első komment az: kenyeret mindenképp hozz!

A helyiek egyébként ezeket a napokat szimplán "Snow Day"-nek (hó nap) nevezik. Hát igen, ez az időjárás itt annyira nem minden évben előforduló jelenség, hogy ha 5 év múlva visszakérdezel, szerintem akkor is tudni fogják, hogy 2018 márciusának eleje volt a Snow Day :)

 

Szóval minden bezárt, a hatóságok kiadták, hogy délután 4-re mindenki legyen otthon: kis túlzással egy hely volt már csak nyitva ekkor, feleségem új munkahelye. A munkáról majd egy másik posztban bővebben, a lényeg, hogy jelenleg ismét dolgozik. Nagy nehezen aztán ott is elment az utolsó vendég, és végül ő is hazaért 5 körül. A vihar is késett, így minden rendben volt.

Este folyamatosan fűtöttünk, mellé még jól be is gyújtottunk, a konyhai csapot is megnyitottuk, és igyekeztünk átvészelni az Írországban általunk még nem tapasztalt, mínusz 6-8 fokos éjjeli hőmérsékletet.

Szerencsére nálunk sem a vízcső nem fagyott el, sem az áram nem ment el. A közösségi médiában viszont olvastuk, hogy sokan ilyen problémákkal néznek szembe. Az áram hiánya itt elsősorban azért gond, mert sok ház elektromos fűtésű. Így aztán ott, ahol áram nincs, ott fűtés sincs. De olyan képet is láttunk, ahol valaki hősugárzóval olvasztotta ki az udvarról a házba bemenő csöveket.

További probléma volt, hogy péntekre a helyi víztározók többségében is korlátozásokat kellett bevezetni, mivel a vízkészletek kifogyóban voltak, köszönhetően többek között annak, hogy sokan nyitva hagyták a csapot éjjelre. Úgyhogy jött olyan kérés, hogy mosó- és mosógatógépet csak mértékkel használjanak az emberek. Szerencsére azért ez főleg kisebb településeken gond, nálunk a "nagyvárosban" mi nem érzékelünk ebből semmit.

Csütörtök este 8-tól egy napon keresztül folyamatosan havazott még nálunk is, péntek reggelre az udvarunkon legalább 5 centi hó állt mindenhol. A rossz idő viszont összehozta a közösséget: csütörtökön és pénteken a fél utca kint volt, és közös hóemberépítés, beszélgetés volt a program. Az utcánkban legalább 8-10 hóember állt, és még egy kisebb iglut is építettek vállalkozó szellemű fiatalok.

Egyébként szinte mindenhol a hóemberépítés volt ma a fő program. Hiába, náluk ekkora hó egy átlagos élethossz alatt jobb esetben talán 2-3x esik le, és ha szerencséd van, ebből egy a gyerekkorodra esik. Még a csak karácsony idején működő Christmas FM-et is átmenetileg újraindították a héten, annyira megörültek a havazásnak :)

 

Péntek délután 1-kor aztán néhány, főleg kisebb bolt kinyitott. Apokaliptikus képek fogadták az embert több helyen is: volt olyan dublini bolt, ahol körülbelül 50 méteres kígyózott nyitás előtt, arra várva, hogy végre beengedjék őket!. Persze ha be is jutottál, sovány vigasz volt: friss szállítmány ugyanis semmiből nem érkezett, hiszen a pékségek sem üzemeltek.

És vajon a kenyér és a tej mellett mi volt a leginkáb kifogyóban a mellettünk lévő boltban? Igen, a sör! Szerencsére abból azért tartottak raktáron, így aztán nyitás után gyorsan kihozták őket, hogy feltöltsék az egyre jobban megcsappanó készletet :) Mi magunk nyitás után kb. 15 perccel mentünk át a boltba (vettünk még fát, hogy igazi úri módon péntek este is rendesen be tudjunk gyújtani a kandallóba), és körülbelül 15-20 percet álltunk sorba a pénztárnál. Hihetetlen.

Ez a helyzet szombat reggelre annyit változott, hogy a vörös riasztást feloldották, így már a nagy áruházláncok is kinyitottak, viszont friss áru még sehol nem volt. Pékáruból is csak annyi, amit helyben tudtak megsütni. Összességében a boltok többsége szerintem járt rosszul: kisöpörték a készleteket :) Mindenesetre az, ami Magyarországon egy három napos hosszú hétvége előtt van, az kutyafüle ahhoz képest, ami itt volt az elmúlt napokban.

 

Dublin egyik külvárosában azonban nem járt jól az egyik Lidl. Sajnos mint minden nagyvárosnak, az ír fővárosnak is megvannak azok a részei, ahol nagyobb arányban van jelen a slepp, mint máshol. Tegnap délután egy csoport feltörte az egyik Lidl-t, és nem kevés cuccot lopott. Estére azonban eldurvultak, és úgy gondolták, megszerzik a széfet is. Ehhez elkötöttek egy markológépet, amivel konkrétan lerombolták a bolt épületét! Ellentmondásos infók voltak arról, hogy a bolt kigyulladt, és teljesen leégett, de ez nem történt meg - "csak" összeomlott. A Lidl mellett még 3 másik boltba is betörtek, valamint legalább 10 autót felgyújtottak. Az interneten a "tallaght", "lidl" kifejezésekre keresve bőven találtok olvasnivalót. Én csak egy cikket linkelek ide, amiben a tegnapi események vannak összefoglalva. Aki véletlenül nem tud angolul, az is nézze meg, a rablásról, az épület lerombolásáról, de még a széf kinyitásának kísérletéről is van videó (ez utóbbit is a daruval próbálták meg).

Állítólag a csoport az egészet közvetítette Instagramon, ennek megfelelően még az este folyamán be is gyűjtötték őket. Összesen 8 embert fognak vád alá helyezni, ha minden igaz. Sajnos azonban mire ez megtörtént, addigra már több százezres, ha nem milliós nagyságrendű kárt csináltak - euróban. A rendőrség sokáig nem tudta megközelíteni őket, akkora volt a hó az adott területen; aki pedig mégis a közelükbe jutott, azt szimplán megtámadták. Végül körülbelül 50 rendőr bevonásával fogták el őket.

 

 

Ennyit a szörnyű dolgokról, nézegessünk inkább képeket a péntekről:

img_20180302_074113.jpg

img_20180302_075140.jpg

img_20180302_130828.jpg

Ma reggelre már a főbb utak járhatóvá váltak, és az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Persze az érintetlenebb területek még egy ideig be lesznek havazva - úgy, mint ez a sportpálya ma reggel:

28642441_10216127961579915_1811722061_o.jpg

Most attól tart mindenki, mi lesz, ha ez a rengeteg hó elkezd olvadni. Márpedig van minek: van, ahol 2.5 méter magas hótorlaszokat fújt össze a szél. Meglátjuk.

 

Zárásként pedig néhány nem saját anyag. Először egy videó az Irish Independent-től:

Ez pedig egy Dublin Airport tweet, péntek éjfél körülről:

Lássunk néhány helyi videót is. Az első a Connacht Tribune facebook oldaláról, a második és a harmadik a TimeToPack nevű Youtube-csatornáról származik.

És végül, de nem utolsósorban, az eddigi legcukibb videó az elmúlt napokról, a dublini állatkerttől. A videó címe szabad fordításban: Írország lezárva, de a dublini állatkert pingvinjei végre otthon érzik magukat.

Aki pedig még képeket nézegetne, kedvenc galwayi fotós oldalunkon ezt az albumot nézegesse.