Mindmegfagyunk!

Bizony, Írországnak a következő napokban hatalmas drámával kell szembenéznie: ma éjszaka akár -2 fok is lehet nálunk, holnapra pedig -4-et ígérnek! 

Na ez az a pont, ahol az egyszeri magyarországi olvasó felröhög, és azt mondja: "na hagyjál már békén". Azonban a helyiek szemében ez az időjárás tényleg komoly fenyegetést hordoz magában.

Az ír meteorológiai szolgálat citrom- és narancssárga riasztást adott ki, mivel a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál 5-10 fokkal alacsonyabb lesz. Ez azt jelenti, hogy ma éjszakára -1 és -5 fok közötti hőmérsékletet várnak országszerte, az ország keleti végében (tehát nem nálunk) pedig akár 4-6 centiméter közötti hó is várható. 

Persze hallom én is a híreket, Budapesten a legmelegebb hőmérséklet ma -6 fok volt (ez negatív rekord), éjszakára pedig akár -15 fok is lehet. Szóval onnan nézve ez csak rinyának tűnik. Viszont az íreknél egy ilyen hőmérséklet, és ez a hómennyiség tud gondokat okozni. 

A helyzetet tovább súlyosbítja az, hogy a hideg idővel együtt közeledik az Emma nevű téli vihar is, ami a megszokottól ellentétben ezúttal keletről támad, tehát minket érint majd a legkevésbé. Keleten viszont állítólag okoz majd galibát, azt mondják, elég valószínű, hogy a Dublin Airporton is csütörtök magasságában több gépet törölni kell majd.

 

De a téli viharokról már írtunk korábban, úgyhogy most próbáljuk meg egy kicsit könnyedebb irányból megközelíteni a témát. Ugyan mifene problémákat tud okozni -5 fok, és 6 centiméter hó? Korlátozottan leszünk komolyak, szóval tessék ezt a posztot ilyen szemmel nézni.

Update, 2018. március 3: Akit viszont az érdekel, hogy milyen volt, amikor belepett minket a hó, nézze meg a következő posztunkat is: Behavazva (katt!)

 

Közlekedési problémák

Először is, Írországban nem létezik olyan, hogy téligumi. Na jó, hivatalosan be tudod szerezni, ha akarod, de senki nem költi a drága eurójait ilyen úri mulatságokra. Az összes autón nyári gumi van, az elővigyázatosak pedig 4 évszakos gumit használnak.

Ennek a következmény az, hogy amint a hőmérséklet 2 fok alá süllyed, az autósok fele inkább otthon marad. Egyrészt az út csúszik, amit a nyári gumik kimondottan nem szeretnek. Másrészt, ha még ez némi havazással is társul, akkor nagyon gyorsan hóakadályok alakulhatnak ki. 

Hogy arra gondolok-e, hogy akár 10-20 centi magas hótorlaszokat is összefújhat a szél? Maradjunk annyiban, hogy én nem mondom, hogy ilyen nem fordulhat elő. De az is biztos, hogy amint egy-két centiméter hó megjelenik az országban, az autós közlekedők száma hirtelen lecsökken, a munkahelyek pedig sorban kapják a dolgozóktól a telefonokat, hogy "hótorlasz" miatt ma nem tudok menni dolgozni.

Nem hiszed el? Tessék.

A fenti ugyan nem egy kimondott ír oldal, de ilyen szempontból nem számít, hogy egy szigettel odébb vagyunk, vagy sem. A rosszmájúak persze csak azt mondják, ilyenkor azért nem mennek dolgozni, mert nem tudnak vezetni: hát mitagadás, az utóbbi időben egyre többet tapasztalok én is ilyesmit.

Ma egyébként nálunk is volt hóvihar: mind a 3 perce ijesztő volt. De legalább megtanultam, hogy a jégesőt ők "hail stone"-nak hívják.

 

De hogy a saját életemet is befolyásoló példát meséljek el: a mai napon kaptunk egy köremailt a munkahelyen, miszerint a héten legyen kedves mindenki hazavinni magával a laptopját esténként, hogy ha másnap nem tud bejönni dolgozni, akkor legalább otthonról tudjon munkavégzésre hasonló tevékenységet folytatni.

Aztán este azért már jött a tompító levél, miszerint ez véletlenül sem jelenti azt, hogy mostantól a héten mindenkinek szabad az otthonról dolgozás. Sőt, mi itt a nyugati oldalon "biztonságban" vagyunk, a keleti oldalnak lesz majd rosszabb, az meg innen 2.5 órára van. De ha véletlenül valaki mégis messzi lakik, és nem tud bejönni, akkor inkább üljön át másik autóba maradjon otthon. Ez már azért jobban hangzott, mint az első levél, de szerintem a munkahelyi alkalmazottak nem ír része (saccra kb. 35-40% lehet) addigra már halálra röhögte magát.

 

Vízháztartási problémák

Korábban is említettük már, hogy a fagy itt bizony tényleg gondokat okozhat, és nem csak úgy, hogy elfagynak a kikelőben lévő növények.

Hallottunk már nem egy olyan történetet, miszerint olyan hideg is tud lenni, hogy elfagynak a vízcsövek, és egy csomó helyen nincs víz. Az ír építészetnek ugyanis van egy olyan csodája, hogy közvetlenül a talaj alá szeretik behúzni a vízvezetékeket, aminek az álmoskönyvek szerint nem tesz túl jót a talajmenti fagy.

Persze az ember nem hiszi ezt el, amíg nem kerül olyan helyzetbe is, hogy maga is elszenvedője lehessen ennek. Szerencsére itt még nem ilyen rossz a helyzet, de ma kaptunk egy SMS-t a főbérlőnktől, amiben ezt írja:

"Amennyiben a következő napokban komoly fagy és hó lenne, javaslom, a konyhai vízcsapot hagyjátok folyni egész éjjel. Máskülönben az utcafronti vízcső elfagyhat, és víz nélkül maradhattok".

Igen, jól hallottátok. Túl közel van a vízcső a talajszinthez? Nem, nem rakjuk lentebb. Folyasd a vizet, úgy majd nem fagy el a cső!

Tessék, hogy drága lesz a vízdíj? Drága olvasóm, nem követed figyelmesen a blogunkat. Írországban nincs vízdíj, ezt többek között hárommal ezelőtti posztunkban is megénekeltük. Márpedig amiért nem fizetsz, azt folyathatod nyugodtan.

 

Zárásként

Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, hogy elhiggyétek, Írországot tényleg maguk az apokalipszis lovasai érték el, álljon itt zárásként az alábbi hír: egy dublini szupermarket már tegnap kifogyott kenyérből, tejből és krumpliból, ma pedig folyamatosan jöttek a képek az újabb és újabb boltokról, ahol készlethiány lépett fel.

Aki nem hiszi, járjon utána. Nézze meg ezt, vagy ezt, vagy ezt a linket. Mindegyiken képek és videók színesítik az irományt, szóval angolul nem tudók is nézzék meg nyugodtan.

Ezzel párhuzamosan én ezennel meg is hirdetném az írországi vicces hirdetések verseny mai győztesét:

marketplace.png

És tényleg utolsó pontként, mielőtt még valaki azt mondaná, a helyieken élcelődöm: ők maguk röhögnek a legjobban saját magukon, meg a túlzott elővigyázatosságon. Ahogy Ophelia idején, úgy most is tele van az internet különböző, viccesebbnél viccesebb képekkel és videókkal. Egész estés program lehetne azok böngészgetése.

Szóval vigyázzatok magatokra! :) Ma és holnap éjszaka mi a biztonság kedvéért nyitva hagyjuk a konyhai csapot.